Μελιτζάνες παπουτσάκια

Print Friendly, PDF & Email

Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι ένα καλοκαιρινό ελληνικό φαγητό. Ανάλογα πώς μαγειρεύεται, μπορεί να έχει πολλές θερμίδες.  Αν για παράδειγμα τηγανίσουμε τις μελιτζάνες γίνεται αρκετά «βαρύ».  Παρουσιάζουμε μια παραλλαγή της αγαπημένης καλοκαιρινής συνταγής για μελιτζάνες παπουτσάκια, ελαφρά μαγειρεμένα, αλλά το ίδιο νόστιμα.  Δεν τηγανίζουμε τις μελιτζάνες αλλά τις ψήνουμε στον φούρνο. Ετοιμάζουμε μπεσαμέλ με ελαιόλαδο και δεν προσθέτουμε αβγά.

Επίσης χρησιμοποιούμε τυρί γραβιέρα με μειωμένα λιπαρά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάποιο άλλο τυρί κίτρινο χαμηλών λιπαρών.

Η αλήθεια είναι ότι το τυρί μπορεί να αποτελέσει τμήμα μιας ισορροπημένης διατροφής αρκεί να επιλέγετε τον κατάλληλο τύπο και φυσικά να καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες.

Υπάρχουν μελέτες ότι η κατανάλωση τυριού μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα,  ότι η υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών συνδέθηκε με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, λιγότερο σωματικό λίπος, μικρότερη περίμετρο μέσης και χαμηλότερη αρτηριακή πίεσης.

Διαλέγουμε μελιτζάνες με ζωηρή, λαμπερή φλούδα, χωρίς αποχρωματισμούς, κοψίματα ή χτυπήματα που συνήθως υποδηλώνουν ότι η σάρκα από κάτω έχει καταστραφεί και ενδεχομένως αποσυντεθεί. Το στέλεχος και το καπάκι στην κορυφή της μελιτζάνας πρέπει επίσης να μην παρουσιάζουν αποχρωματισμό. Προτιμήστε αυτές που είναι σχετικά βαριές για το μέγεθός τους. Αποθηκεύστε τις ολόκληρες σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο για λίγες μέρες.

Συνοδεύουμε τις μελιτζάνες παπουτσάκια με τζατζίκι χαμηλών λιπαρών.

Κοινοποίηση

μελιτζάνες παπουτσάκιαμελιτζάνες παπουτσάκιαμελιτζάνες παπουτσάκιαμελιτζάνες παπουτσάκιαμελιτζάνες παπουτσάκιαμελιτζάνες παπουτσάκιαμελιτζάνες παπουτσάκιαμελιτζάνες παπουτσάκια