Μοσχαρίσιο νουά με κρούστα αγριοράπανου (horseradish)

Print Friendly, PDF & Email

Ιδιαίτερα πικάντικο, νόστιμο και ξεχωριστό πιάτο το μοσχαρίσιο νουά. Ένα πιάτο με μοσχαράκι που θα καταπλήξει όλους τους καλεσμένους ή την οικογένειά σας. Το αγριοράπανο ή χρένο είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια της μουστάρδας. Η γεύση του είναι πικάντικη. Χρησιμοποιείται τριμμένο ή σε μορφή πολτού. Το βρίσκουμε ως έτοιμο πολτό με την ονομασία Horseradish sauce.

Αν και δεν πρέπει να καταναλώνουμε πολύ κόκκινο κρέας, η κατανάλωση με μέτρο άπαχου μοσχαρίσιου κρέατος έχει κάποια οφέλη.

Η πρωτεΐνη του μοσχαριού είναι υψηλής βιολογικής αξίας, διότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Αυτά τα αμινοξέα δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός και πρέπει να προσλάβει από τα τρόφιμα.

Το μοσχαρίσιο κρέας αποτελεί κύρια πηγή σιδήρου. ‘Οσο πιο κόκκινο το κρέας, τόσο περισσότερο σίδηρο περιέχει. Ο τύπος σιδήρου που έχει το μοσχάρι απορροφάται από το έντερο ευκολότερα από εκείνον των λαχανικών και των δημητριακών. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και μειωμένη άμυνα στις λοιμώξεις.

Επίσης το μοσχάρι είναι πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος που περιέχεται στο μοσχάρι προσλαμβάνεται και χρησιμοποιείται πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό σε σχέση με τον ψευδάργυρο που υπάρχει στα φυτικά τρόφιμα. Είναι απαραίτητος για την αναπαραγωγή, το ανοσοποιητικό σύστημα, τη ρύθμιση της όρεξης, αλλά και για την υγεία των μαλλιών.

Το μοσχάρι περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, νιασίνη, Β6, ριβοφλαβίνη και κοβαλαμίνη ή αλλιώς Β12. Η βιταμίνη Β12 χρειάζεται για την παραγωγή υγιούς αίματος και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει αναιμία αλλά και νευρολογικές δυσλειτουργίες.

Πολύ νόστιμο αν θέλουμε χοιρινό είναι και το ψαρονέφρι γλυκόξινο.

Κοινοποίηση

Μοσχαρίσιο νουά με κρούστα αγριοράπανου (horseradish)Μοσχαρίσιο νουά με κρούστα αγριοράπανου (horseradish)Μοσχαρίσιο νουά με κρούστα αγριοράπανου (horseradish)