Μπέργκερ ψητών λαχανικών

Print Friendly, PDF & Email

Ακούγεται λίγο περίεργο: Μπέργκερ ψητών λαχανικών. Με τον όρο μπέργκερ, εννοούμε ένα σάντουιτς συνήθως με μπιφτέκι μέσα σε στρογγυλό ψωμί. Μια vegan, νηστίσιμη αλλά και πολύ υγιεινή εκδοχή είναι με ψητά λαχανικά.

Αποφεύγουμε έτσι τα ζωικά λιπαρά και επιπλέον λαμβάνουμε τις απαραίτητες φυτικές ίνες. Οι διεθνείς οργανισμοί υγείας συνιστούν την καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών. Βέβαια περισσότερα οφέλη  «απολαμβάνονται» όταν κανείς φτάσει ακόμα και τις 9 με 10 μερίδες ημερησίως. Μάλιστα, καθώς τα χρώματα που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά προέρχονται από διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά, όσο μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων έχουν τα ζαρζαβατικά που καταναλώνετε, τόσο περισσότερες θρεπτικές ουσίες λαμβάνουμε. Για παράδειγμα τα κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά είναι καλές πηγές βιταμίνης Α. Επίσης τα μωβ όπως η μελιτζάνα περιέχουν ανθοκυανίνες, τα άσπρα φλαβονοειδή, τα πράσινα χλωροφύλλη.

Ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε λαχανικά και φρούτα,  προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στην υγεία: Από τη μείωση του οξειδωτικού στρες μέχρι τον καλύτερο έλεγχο του βάρους, την προστασία των αγγείων. Η περιεκτικότητα των λαχανικών και των φρούτων σε φυτοθρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και οι φυτικές ίνες, είναι εκείνη που τα κατατάσσει στη βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας διατροφής,

 

Αν μας άρεσε το μπέργκερ ψητών λαχανικών δοκιμάζουμε και ένα σάντουιτς με μπιφτέκια μανιταριών.

Κοινοποίηση

Μπέργκερ ψητών λαχανικώνΜπέργκερ ψητών λαχανικώνΜπέργκερ ψητών λαχανικώνΜπέργκερ ψητών λαχανικών