Μπριάμ φούρνου

Print Friendly, PDF & Email

Το μπριάμ φούρνου είναι υγιεινό καλοκαιρινό φαγητό, με αρώματα Μεσογείου. Το μπριάμ αυτό, είναι ξαδελφάκι  του ρατατούιγ (ratatouille), που προέρχεται από την περιοχή της Προβηγκίας. Εκεί στην τοπική διάλεκτο η λέξη ratatolha, σημαίνει ανακατεύω. Η διαφορά είναι ότι το ρατατούιγ δεν περιέχει πατάτα και  δεν είναι φούρνου, αλλά γίνεται στο τηγάνι.

Τα κολοκυθάκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνη Α και C, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Η βιταμίνη Α, εκτός των άλλων, φροντίζει για σωστή όραση, υγιές δέρμα και καλή λειτουργία των πνευμόνων. Από την άλλη η  βιταμίνη C στηρίζει το ανοσοποιητικό και αναπνευστικό σύστημα.

100 γρ. κολοκυθάκια  έχουν 36 θερμίδες και το 10% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Είναι πλούσια σε νερό.  Οι φυτικές ίνες βοηθούν τη διαδικασία της πέψης, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Επίσης διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα και περιορίζουν τη λαιμαργία. Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό και ίνες, σε συνδυασμό με τις λίγες θερμίδες τους ανά μερίδα, δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας γρήγορα, βοηθώντας την ίδια στιγμή στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Ο μαϊντανός χαρακτηρίζεται από ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ανακουφίζει τα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Θεωρείται ότι διευκολύνει τη πέψη, αποτρέποντας το αίσθημα φουσκώματος και δυσφορίας.

Αν μας άρεσε το μπριαμ φούρνου, δοκιμάζουμε και κολοκυθοκεφτέδες στον φούρνο.

 

Κοινοποίηση

Μπριάμ φούρνουΜπριάμ φούρνουΜπριάμ φούρνουΜπριάμ φούρνου