Πανακότα με φρούτα του δάσους

Print Friendly, PDF & Email

Η πανακότα είναι ένα δημοφιλές γλυκό που γίνεται συνήθως με κρέμα γάλακτος. Η δικιά μας συνταγή γίνεται με γιαούρτι για να μειώσουμε τα λιπαρά. Προσθέτουμε φρούτα του δάσους (βατόμουρα ή ράσμπερις, μύρτιλλα ή μπλούμπερις).

Φρούτα του δάσους

Βατόμουρα ή ράσμπερις, σμέουρα, αγριοφράουλες, μύρτιλλα ή μπλούμπερις, κράνα μπορούμε να βρούμε το καλοκαίρι σε  δάση της ορεινής Ελλάδας. Δυστυχώς, όμως, στην αγορά τα ελάχιστα που υπάρχουν είναι κυρίως εισαγωγής.

Σχεδόν σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου οι κάτοικοι καταναλώνουν καθημερινά φρούτα του δάσους. Τα τρώνε για πρωινό, τα κάνουν μαρμελάδα και σος, τα βάζουν στα γλυκά και τα κοκτέιλ τους, ακόμη και σε αλμυρά πιάτα. Θεωρούνται «power foods», δηλαδή τρόφιμα που χαρίζουν δύναμη και ευεξία, ενώ είναι κατάλληλα και για δίαιτα, γιατί δεν περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες και έχουν λίγες θερμίδες συγκριτικά με τα υπόλοιπα φρούτα.

Η καλλιέργεια των φρούτων του δάσους στην Ελλάδα δεν είναι συστηματική επειδή είναι πολύ ευπαθή. Τα περισσότερα δεν «κρατάνε» πάνω από δύο μέρες. Αυτό δυσχεραίνει τη διανομή τους, γι’ αυτό είναι πιο εύκολο να τα βρούμε μεταποιημένα ( μαρμελάδες, λικέρ).

Τον υπόλοιπο χρόνο βρίσκουμε, βέβαια, εισαγωγής από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, τη Γαλλία και τη Νότια Αμερική. Στην Ελλάδα τα θεωρούμε μάλλον ξινά. Τα βρίσκουμε σε επιλεγμένα μανάβικα.  Δεν τα βρίσκουμε όλο τον χρόνο, έτσι για τη συνταγή μας χρησιμοποιήσαμε κατεψυγμένα ράσμπερις.

Επιλέγουμε ζελέ χωρίς ζάχαρη. Αν δεν μας αρέσει το ζελέ μπορούμε να κάνουμε υγιεινά μάφινς με βατόμουρα.

Αν θέλουμε να ενημερωθούμε για τα γλυκαντικά υπάρχει το ενημερωτικό της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας εδώ.

Κοινοποίηση

πανακότα με φρούτα του δάσους