Πατάτες ντοφινουάζ

Print Friendly, PDF & Email

Οι κλασικές πατάτες ντοφινουάζ έχουν εξαιρετική γεύση χάρη στο βούτυρο και την κρέμα που περιέχουν. Δεν αμφισβητεί κανείς άλλωστε ότι τα λιπαρά δίνουν γεύση στο φαγητό.

Επειδή όμως προσέχουμε και την υγεία της καρδιάς μας κάνουμε την δική μας εκδοχή. Οι πατάτες ντοφινουάζ , που κάνουμε με 30% λιγότερα λιπαρά σε σχέση με την κλασική συνταγή, δεν υστερούν σε γεύση. Επισημαίνουμε βέβαια ότι οι κρέμες γάλακτος περιέχουν αρκετά λιπαρά. Οι κανονικές περιέχουν 35-45% και οι light 15%-25% λιπαρά. Όμως, το σύνολο των λιπαρών μιας κρέμας γάλακτος είναι κορεσμένα, οπότε ένα light προϊόν περιέχει μεν λιγότερα λιπαρά, εξακολουθούν όμως να είναι πολλά και μάλιστα όλα βλαβερά για τον οργανισμό.

Σε διατροφή ελεύθερη γλουτένης  το άτομο αποφεύγει τα αμυλούχα που περιέχουν γλουτένη, όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη. Η δίαιτα αυτή είναι  θεραπεία για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, μία αυτοάνοση φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Για τα άτομα αυτά, η πατάτα αποτελεί μία πολύ καλή πηγή υδατάνθρακα. Η πατάτα είναι ελεύθερη γλουτένης . Επομένως η πατάτα μπορεί να συμπεριληφθεί στην καθημερινή διατροφή των ατόμων αυτών, είτε ως συνοδευτικό, είτε ως βασικό συστατικό του γεύματος. Οι πατάτες είναι πηγές καλίου, βιταμίνης C και Β6.

Οι πατάτες ντοφινουάζ συνοδεύουν υπέροχα ένα ψαρονέφρι στον φούρνο με μουστάρδα.

,

Πατάτες ντοφινουάζΠατάτες ντοφινουάζΠατάτες ντοφινουάζ