Πατατοσαλάτα με ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά

Print Friendly, PDF & Email

Ελαφριά αλλά γευστική και αρωματική πατατοσαλάτα με μαϊντανό, άνηθο και κόλιανδρο που συνοδεύει αρμονικά ψητά κρέατα ή  ψάρια.

Η πατάτα περιέχει σημαντικές ποσότητες σύνθετων υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες της πατάτας διασπώνται πάρα πολύ αργά σε απλές ζαχαρούχες ουσίες, που εισέρχονται στο αίμα. Μια πατάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης Βιταμίνης C.

Μια ψητή πατάτα μαζί με τη φλούδα της περιέχει περίπου 1137 μg καλίου, κάπου το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει φυσιολογικά. Περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα απ’ ότι μια μέσου μεγέθους μπανάνα.

Η θερμιδική της αξία βραστή ή ψητή είναι 90kcal περίπου τα 100γρ. Αν όμως τηγανιστεί, ρουφάει αρκετό λάδι, με αποτέλεσμα η θερμιδική της αξία να διπλασιάζεται ή να τριπλασιάζεται. Υπολογίζεται ότι μια βρασμένη πατάτα, χάνει τη μισή ποσότητα της βιταμίνης C και Β, και χάνει επίσης και το 40% του καλίου που περιείχε.

Το ελαιόλαδο, από την άλλη μεριά, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, της λιποδιαλυτής βιταμίνης που εμφανίζει έντονη αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη Ε του ελαιολάδου είναι ένα ακόμη συστατικό του το οποίο συνδέεται με τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει.

Μαζί με την πατατοσαλάτα φτιάχνουμε και άλλες σαλάτες για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας μπαμπαγκανούς ή η μελιτζανοσαλάτα αλλιώς.

Κοινοποίηση

Πατατοσαλάτα με ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικάΠατατοσαλάτα με ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικάΠατατοσαλάτα με ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικάΠατατοσαλάτα με ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά