Πολύχρωμη σαλάτα με μωβ λάχανο και καρότο

Print Friendly, PDF & Email

Τι είναι καλύτερο σε αυτή την πολύχρωμη σαλάτα με μωβ λάχανο και καρότο;  Το χρώμα της,  η γεύση ή η θρεπτική αξία της;

Ιατρικές μελέτες δείχνουν ότι η  κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Δυο λόγια για την διατροφική αξία

Το καρότο περιέχει τα αντιοξειδωτικά συστατικά καροτενοειδή, τα οποία ελαττώνουν την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών στο σώμα. Το β-καροτένιο μπορεί επίσης να δράσει προστατευτικά εναντίον της ανάπτυξης καρκίνου. Πέρα από τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, το καρότο είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία μπορεί να βοηθήσει στα προβλήματα όρασης. Ένα μεσαίου μεγέθους καρότο, περιέχει μόλις 25 θερμίδες, 6 γραμμάρια υδατανθράκων, 3 γραμμάρια σακχάρων και 1 γραμμάριο πρωτεΐνης. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο.

Το μωβ λάχανο περιέχει βιταμίνη C και βιταμίνη Κ, μαζί με πολλές άλλες βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα. Τα αντιοξειδωτικά στο μωβ λάχανο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την αναστροφή βλάβης του DNA που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες διαταραχές όπως η νόσος του Alzheimer. Επίσης βρέθηκε ότι μειώνει την  βλάβη του DNA στα κύτταρα του καρκίνου του παχέος εντέρου.

‘Ετσι η σαλάτα με μωβ λάχανο και καρότο είναι ένας διατροφικός θησαυρός. Αποτελεί το καλύτερο συνοδευτικό για κρέας όπως  για ένα γιουβέτσι μοσχάρι ελαφρύ.

Κοινοποίηση

Πολύχρωμη σαλάτα με μωβ λάχανο και καρότοΠολύχρωμη σαλάτα με μωβ λάχανο και καρότο