Πουτίγκα ρυζιού με μοσχοκάρυδο

Print Friendly, PDF & Email

Η πουτίγκα ρυζιού είναι κάτι μεταξύ ρυζόγαλου φούρνου και κρέμας καραμελέ. Την αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο και ξύσμα πορτοκαλιού.

Η πουτίγκα ρυζιού γίνεται στον φούρνο και θέλει αρκετή ώρα ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά. Ενδιάμεσα την ανακατεύουμε για να μην κολλήσει το ρύζι μας.

Για να γίνει πιο ελαφριά χρησιμοποιούμε γάλα μειωμένων λιπαρών. Επίσης δεν χρησιμοποιούμε ζάχαρη αλλά μέλι. Βέβαια το μέλι έχει φυσικά σάκχαρα, αλλά και κάποια θρεπτικά συστατικά. Έτσι γίνεται κατάλληλο επιδόρπιο για παιδιά.

Αν θέλουμε vegan εκδοχή μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μέλι με σιρόπι σφενδάμου. Το σιρόπι σφενδάμου αποτελείται περίπου από 2/3 σακχαρόζη (ζάχαρη). Κάθε 100γρ σιροπιού παράγουν περίπου 66γρ ζάχαρης. Φαίνεται λοιπόν, ότι αν γίνει αντικατάσταση της λευκής ζάχαρης με καθαρό σιρόπι σφενδάμου πρέπει να υπολογιστεί το γλυκαιμικό φορτίο.

Το μοσχοκάρυδο είναι ένα λεπτό, ελαφρώς γλυκό καρύκευμα που χρησιμοποιείται σε γλυκές και αλμυρές παρασκευές. Το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι σαφώς πιο αρωματικό από αυτό που αγοράζουμε τριμμένο.

Σε γλυκά προσθέτοντας μοσχοκάρυδο μπορούμε να περιορίσουμε τη ζάχαρη της συνταγής. Ενώ το μοσχοκάρυδο είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται με φειδώ στα πιάτα, μπορεί να επηρεάσει την υγεία με ποικίλους τρόπους, κυρίως λόγω της θρεπτικής του περιεκτικότητας σε βιταμίνες, μέταλλα και οργανικές ενώσεις που σχετίζονται με τα αιθέρια έλαια. Αυτά τα ευεργετικά συστατικά περιλαμβάνουν διαιτητικές ίνες, μαγγάνιο, θειαμίνη, βιταμίνη Β6, φολικό, μαγνήσιο και χαλκό.

 

Κοινοποίηση

πουτίγκα ρυζιούπουτίγκα ρυζιούπουτίγκα ρυζιούπουτίγκα ρυζιούπουτίγκα ρυζιού