Ρυζοσαλάτα με άρωμα βασιλικού

Print Friendly, PDF & Email

Η ρυζοσαλάτα με άρωμα βασιλικού είναι μια θρεπτική σαλάτα με δυο είδη ρυζιού, καστανό και άγριο. Επίσης περιέχει ποικιλία λαχανικών και πέστο.  Μόνη της  αποτελεί και ένα χορταστικό vegan γεύμα, αν χρησιμοποιήσουμε vegan πέστο βασιλικού.

Πρόκειται για ένα χορταστικό και πολύ γευστικό πιάτο της Μεσογείου. Ένα έξυπνο γεύμα που μπορούμε να σερβίρουμε σε όσους δυσκολεύονται να εντάξουν τα λαχανικά στη διατροφή τους. Για παράδειγμα τα παιδιά θα το φάνε εύκολα.

Τα κολοκυθάκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνη Α και C, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Η βιταμίνη Α, εκτός των άλλων, φροντίζει για σωστή όραση, υγιές δέρμα και καλή λειτουργία των πνευμόνων. Από την άλλη η  βιταμίνη C στηρίζει το ανοσοποιητικό και αναπνευστικό σύστημα.

100 γρ. κολοκυθάκια  έχουν 36 θερμίδες και το 10% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Είναι πλούσια σε νερό.  Οι φυτικές ίνες βοηθούν τη διαδικασία της πέψης, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Επίσης διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα και περιορίζουν τη λαιμαργία. Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό και ίνες, σε συνδυασμό με τις λίγες θερμίδες τους ανά μερίδα, δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας γρήγορα, βοηθώντας την ίδια στιγμή στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Ο βασιλικός χαρακτηρίζεται από ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, χάρη στις φαινολικές ενώσεις που περιέχει. Επίσης ανακουφίζει τα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Θεωρείται ότι διευκολύνει τη πέψη, αποτρέποντας το αίσθημα φουσκώματος και δυσφορίας.

Δοκιμάζουμε και σαλάτα με κινόα, σπανάκι και μάνγκο.

Κοινοποίηση