Σαλάτα με μανιτάρια και γραβιέρα

Print Friendly, PDF & Email

Μια πλούσια γευστική σαλάτα με μανιτάρια και γραβιέρα, με λίγες θερμίδες. Το ντρέσινγκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πράσινες σαλάτες.

Η γραβιέρα είναι βέβαια ένα τυρί με αρκετά λιπαρά, αλλά και πλούσιο σε ασβέστιο. Ταιριάζει ιδανικά με τα μανιτάρια. Την κόβουμε καλύτερα σε φλοίδες με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες.

Αν και τα μανιτάρια κατατάσσονται συχνά στην ίδια κατηγορία με τα λαχανικά, στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με αυτά. Πρόκειται για μύκητες, ένα είδος καρπού χωρίς χλωροφύλλη και άνθη, ο οποίος αναπτύσσεται σε σκιερό και υγρό περιβάλλον, πάνω σε κάποια θρεπτική βάση, όπως είναι το ξύλο (κορμοί δένδρων), το φυτόχωμα και πολλά άλλα.

Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων. Όμως έχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας.  Επομένως θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους.

Αποτελούν ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες (13 θερμίδες ανά 100 γραμμ.). Το ελάχιστο νάτριο, τέλος, που βρίσκουμε σε αυτά, τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά σε όσους είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αλάτι.

Αν μας άρεσε η σαλάτα με μανιτάρια και γραβιέρα δοκιμάζουμε και την υπέροχη, πρωτότυπη σαλάτα με μαυρομάτικα και φέτα.

Κοινοποίηση

σαλατα με μανιταρια και γραβιερα