Σαλάτα με blue cheese, σύκα και πετιμέζι

Print Friendly, PDF & Email

Μια ιδιαίτερη πράσινη σαλάτα με blue cheese, αποξηραμένα σύκα και πετιμέζι. Το καλοκαίρι αντικαθιστούμε τα αποξηραμένα σύκα με φρέσκα.

Το πετιμέζι είναι ένα παχύρρευστο υγρό που φτιάχνεται με το βράσιμο του μούστου. Είναι  ένα συμπυκνωμένο σιρόπι που προέρχεται από τον μούστο των σταφυλιών. Μάλιστα το αποκαλούμε πετιμέζι, από την τουρκική λέξη pekmez, είναι αρχαίο γλυκαντικό, όπως και το μέλι. Οι κάτοικοι της Μεσογείου το χρησιμοποιούσαν περίπου με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε σήμερα τη ζάχαρη. Παράγεται από το παρατεταμένο βράσιμο του μούστου (πριν να αρχίσει η ζύμωση για να γίνει κρασί) για ώρες, μέχρι να γίνει σκούρο και σιροπιαστό.  Διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η γεύση του δεν είναι μόνο γλυκιά, αλλά πολύ πιο σύνθετη, με ελαφρά πικρό υπόβαθρο. Αποτελούσε μια από τις αρχαίες γλυκαντικές ουσίες, μαζί με το μέλι. Χρησιμοποιούνταν ως υποκατάστατο της ζάχαρης όταν αυτή δεν ήταν προσιτή και ήταν πολύ ακριβή.

Το πετιμέζι δεν πρέπει να συγχέεται με τον μούστο. Μούστος είναι ο χυμός (γλεύκος) που παράγεται όταν στύψουμε τα σταφύλια, χωρίς βράσιμο.

Στις μέρες μας βέβαια η βασική σημασία του σιροπιού από σταφύλια μπορεί να μην έχει πια τη χρησιμότητα που είχε κάποτε, αφού η ζάχαρη χρησιμοποιείται ευρέως.  Ωστόσο το πετιμέζι έχει αρχίσει να ανακτά και πάλι μέρος της παλιάς αίγλης του. Αλλωστε δεν είναι απλά ένα γλυκό σιρόπι· έχει βαθιά, σύνθετη γεύση και θρεπτική αξία.Ταιριάζει στις χειμωνιάτικες σαλάτες αλλά χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική.

Στη σαλάτα αυτή προσθέτουμε αποξηραμένα σύκα και blue cheese χαμηλών λιπαρών, μπορεί όμως να γίνει και με κατσικίσιο τυρί.

Δοκιμάζουμε επίσης πράσινη σαλάτα με μήλο και ταλαγάνι.

Σαλάτα με blue cheese, σύκα και πετιμέζι