Σαλάτα panzanella με ντάκο

Print Friendly, PDF & Email

Συνδυάζουμε την παραδοσιακή  κρητική σαλάτα με τον κριθαρένιο ντάκο και την ιταλική panzanella

Η πανζανέλα (panzanella)  είναι μια πολύ δημοφιλής καλοκαιρινή σαλάτα από τη Φλωρεντία και αρχικά γινόταν με ψωμί και ντομάτα. Κομμάτια από ξερό ψωμί και ντομάτες που μούλιαζαν σε ελαιόλαδο αρωματισμένο με σκόρδο, κρεμμύδι και βασιλικό.

Ο ντάκος

Tο Κρητικό παξιμάδι, αλλιώς γνωστό ως ντάκος, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά προϊόντα διατροφής της Κρήτης. Το παξιμάδι αυτό είναι στην ουσία διπλοφουρνισμένο ψωμί. Το παραδοσιακό Κρητικό παξιμάδι προήλθε από την απλή ανάγκη του παρελθόντος (όταν δεν υπήρχαν ψυγεία ή συντηρητικά) να διατηρείται το ψωμί  περισσότερο.

Παρόλο που έχει επικρατήσει το Κρητικό παξιμάδι να λέγεται και ντάκος, οι Κρητικοί θεωρούν ότι υπάρχουν τρία είδη Κρητικού παξιμαδιού:

  • Ο ντάκος, που είναι και το πιο συνηθισμένο και δημοφιλές. Αυτό είναι το χοντρό μακρόστενο παξιμάδι που μοιάζει σαν μια διπλοφουρνισμένη χοντρή φέτα ψωμιού. Αποτελεί τη βάση του πιάτου που θα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.
  • Η κουλούρα είναι το στρογγυλό παξιμάδι που έχει τρύπα στη μέση.
  • Η ταμπακιέρα είναι σαν την κουλούρα, μόνο που δεν έχει τρύπα στη μέση.

Συνήθως το παραδοσιακό Κρητικό παξιμάδι είναι κρίθινο, δηλαδή φτιάχνεται από κριθάρι, για την ακρίβεια από ένα μίγμα κριθαριού και σιταριού. Το σταρένιο Κρητικό παξιμάδι φτιάχνεται κατά κανόνα από αλεύρι ολικής άλεσης.

Πάντως, η χρήση κριθαριού, αλλά και αλευριού ολικής άλεσης, κάνει το Κρητικό παξιμάδι ένα από τα πιο υγιεινά είδη ψωμιού που υπάρχουν. Επίσης, καθώς αυτό αποτελεί “συμπυκνωμένο” ψωμί, έχει και μεγάλη θερμιδική και θρεπτική αξία – χοντρικά μια φέτα παξιμαδιού αντιστοιχεί σε τρεις φέτες ψωμιού.

Δημιουργούμε μια υγιεινή σαλάτα με έντονο χρώμα και μεσογειακά αρώματα. Άλλη μια  σαλάτα με πλούσια γεύση είναι και η  σαλάτα με αβοκάντο και χαλούμι.

Κοινοποίηση

panzanellapanzanella