Σαλάτα με φακές Beluga και μοτσαρέλα

Print Friendly, PDF & Email

Πρωτότυπη σίγουρα σαλάτα, με ωραία χρώματα . Μπορεί να σταθεί μόνη της σαν κύριο γεύμα, αλλά και να σερβιριστεί σε ένα τραπέζι ή μπουφέ. Γίνεται με φακές Beluga που έχουν μαύρο χρώμα και είναι κατάλληλες για σαλάτα. Μπορούμε να την κάνουμε και με απλές φακές, αρκεί να μην τις βράσουμε υπερβολικά.

Πάντως οι φακές beluga έχουν ιδιαίτερη γεύση. Λόγω χρώματος, χαρακτηρίζονται ως το χαβιάρι της φακής.

Έχουν  υψηλή συγκέντρωση ανθοκυανινών, που είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τον καρκίνο και τη φθορά των κυττάρων.

Οι μαύρες φακές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και μάλιστα μόλις μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες μαύρες φακές περιέχουν περίπου 12 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή ένα δυνατό συνδυασμό που μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους και με ενέργεια για πολύ περισσότερο χρόνο από άλλες τροφές.

Οι φακές Beluga ή αλλιώς μαύρες φακές είναι μικρές σπυρωτές φακές και παραμένουν σπυρωτές ακόμα και μετά το βράσιμο. Χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη γεύση που έχουν καθώς και από την ιδιότητα τους να είναι πιο ευκολοχώνευτες από τις υπόλοιπες φακές (καφέ, κίτρινη, πράσινη, κόκκινη) .

Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και είναι πλούσιες σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ και μέταλλα. Μια κούπα μαύρες φακές περιέχει 8mg σίδηρο, δηλαδή περίπου την μισή ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα για τις γυναίκες.

Αν αγαπάμε τις φακές, εκτός από σαλάτα με φακές, δοκιμάζουμε τη σαλάτα με φακές Beluga και μοτσαρέλα και τη  σούπα με κόκκινες φακές.

Κοινοποίηση

σαλάτα με φακές beluga