Σουβλάκια αρνίσια

Print Friendly, PDF & Email

Τα αρνίσια σουβλάκια είναι συνήθως ένα πιάτο που σερβίρουμε το Πάσχα. Επειδή  το αρνίσιο κρέας είναι αρκετά λιπαρό, προτιμάμε τα σουβλάκια γιατί κατά τη διαδικασία ψησίματος θα χάσουν λίγο λίπος.

Το κρέας του αρνιού, και ιδιαίτερα των μικρών ζώων ηλικίας κάτω του έτους, έχει γεμάτη γεύση μέρος της οποίας αποδίδεται στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε λίπος. Στα 100γρ. κρέατος, ποσότητα που αντιστοιχεί στο μέγεθος της «παλάμης μας», έχει περίπου 280 θερμίδες. Την ίδια στιγμή, το αρνίσιο κρέας είναι καλή πηγή βιταμίνης Β12, που χρειάζεται για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε ψευδάργυρο και σελήνιο, με ανοσοενισχυτική και αντιοξειδωτική δράση αντίστοιχα. Τι είναι όμως εκείνο που κάνει το αρνίσιο κρέας επιβαρυντικό για την υγεία; Φυσικά το λίπος το οποίο περιέχει. Στα 100γρ. κρέατος αντιστοιχούν 20γρ. λίπους, από τα οποία τα 8γρ. ανήκουν στα επιζήμια κορεσμένα λιπαρά. Για αυτό τον λόγο επιλέγουμε πιο «στεγνά» κομμάτια όπως το μπούτι,  και αφαιρούμε το ορατό λίπος.

 

Η λέξη «σουβλάκια» προέρχεται από τη «σούβλα», που με τη σειρά της προέρχεται από τη λατινική λέξη Subulus.

Έδεσμα που συναντάμε στην αρχαία Ελλάδα, αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων και το ίδιο δημοφιλές. Ίσως η πιο γνωστή  λιχουδιά της ελληνικής γαστρονομίας και συνήθως παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας. Πάντως τα αρνίσια σουβλάκια είναι ιδιαίτερα νόστιμα. Τα συνοδεύουμε με πατατοσαλάτα χωρίς μαγιονέζα. Σερβίρουμε με ντιπ κολοκυθιού και ταμπουλέ κινόας.

 

Κοινοποίηση

arnisia souvlakia