Σούπα με κόκκινες φακές

Print Friendly, PDF & Email

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει τις καφέ φακές. Στην Τουρκία και στην  Ινδία προτιμούν τις κόκκινες φακές. Οι κόκκινες φακές έχουν ωραίο πορτοκαλί χρώμα όταν είναι ωμές  και αποκτούν το κίτρινο χρώμα  της φάβας όταν μαγειρευτούν. Οι κόκκινες φακές σούπα γίνονται γρήγορα και είναι ιδιαίτερα νόστιμες.

Οι κόκκινες φακές είναι γνωστές και με την ονομασία «φακές της Αιγύπτου». Η γεύση είναι απαλότερη, είναι πιο γλυκιά και έχει επίγευση ξηρών καρπών. Η χρωματική γκάμα κυμαίνεται από το ελαφρύ πορτοκαλί μέχρι το έντονο κόκκινο.
Η κόκκινη φακή είναι όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία, πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, και βιταμίνες Β.
Μία μερίδα κόκκινης φακής, δηλαδή περίπου όσο ένα φλιτζάνι του τσαγιού, περιέχει πάνω από το μισό του ημερήσιου απαιτούμενου σιδήρου ενός ατόμου. Οι κόκκινες φακές είναι πιο εύπεπτες από τις καφέ φακές και γίνονται καλύτερα ανεκτές από άτομα με ευερέθιστο έντερο.
Οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τις μαγειρέψουμε, είναι κυρίως σε σούπα, αλλά και σε διάφορες σαλάτες και σε πιάτα ως γαρνιτούρα, για να προσθέσουν χρώμα και γεύση. Χρειάζεται περίπου 15 λεπτά για να ετοιμαστεί, και έχει την τάση να παίρνει την υφή πουρέ.
Λόγω αυτής της ιδιότητας της, χρησιμοποιείτε και σε πολλές πάστες κάρυ.

Οι κόκκινες φακές σούπα αποκτούν ευχάριστη κρεμώδη υφή. Με μαύρες φακές Beluga δοκιμάζουμε τη σαλάτα με φακές Beluga και μοτσαρέλα.

Κοινοποίηση