Σύκο γλυκό κουταλιού

Print Friendly, PDF & Email

Η αγαπημένη μας Ρίκα Σίμα μας εμπιστεύτηκε και αυτή τη συνταγή και μας λέει: “ Το σύκο γλυκό του κουταλιού δεν είναι δύσκολο, είναι όμως απαιτητικό, Κι αυτό γιατί το σύκο είναι σαρκώδες φρούτο, που σημαίνει ότι «κρατάει» πολύ νερό και  εκεί κρύβεται σχεδόν όλο το μυστικό για την επιτυχία του,

Σύκο γλυκό κουταλιού γίνονται μόνο τα σύκα από τις «αρσενικές», άγριες συκιές που καρποφορούν μη βρώσιμα σύκα τον Απρίλιο κ τον Μάιο. Τα καλοκαιρινά βρώσιμα γλυκά σύκα γίνονται μόνο μαρμελάδα και ρετσέλι.

Οι συνταγές και οι παραδόσεις διαφέρουν, όλοι συμφωνούν όμως ότι τα σύκα είναι η έκφραση του πόθου. Στον δικό μου τόπο, (Ήπειρος) συνηθίζουν να λένε ότι τα σύκα τα «σφίγγεις» να φύγει το νερό από το βράσιμο, με το αριστερό χέρι της καρδιάς,  για να σου μένει σφιχτά κρατημένος ο πόθος (ο έρωτας) στα χέρια!”

Το σύκο, φρούτο κατεξοχήν μεσογειακό, αποτελεί σήμα κατατεθέν του Αυγούστου με αναμφισβήτητη θρεπτική αξία και θεραπευτικά οφέλη. Συνιστά αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια. Στην αρχαία Αθήνα τα σύκα θεωρούνταν τόσο πολύτιμα, ώστε υπήρχε ειδικό σώμα ανδρών -οι «συκοφάντες»- που κατήγγελλαν όσους τα έκλεβαν ή τα εξήγαν παράνομα.

Τα σύκα είναι νόστιμα φρούτα που ευδοκιμούν σε εύκρατο κλίμα . Χρειάζονται πολύ ήλιο για να παράγουν τους εύγευστους καρπούς τους. Φρέσκα είναι διαθέσιμα στο τέλος του καλοκαιριού.  Ωστόσο μπορεί κανείς να γευτεί τα σύκα αποξηραμένα για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η συκιά είναι από τα αρχαιότερα δέντρα που καλλιέργησε ο άνθρωπος (7000 π.Χ. στην Ιεριχώ). Είναι το πρώτο δέντρο που αναφέρεται στην Βίβλο, εξ ου και το φύλλο συκής των πρωτοπλάστων.  Το σύκο της Κύμης είναι αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϊόν με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης.

Από την άξια Ρίκα Σίμα έχουμε και τη συνταγή δροσερή μους με γλυκό κουταλιού φράουλα.

Κοινοποίηση

σύκο γλυκό του κουταλιούσύκο γλυκό του κουταλιούσύκο γλυκό του κουταλιούσύκο γλυκό του κουταλιούσύκοσύκο γλυκό του κουταλιού