Ταμπουλέ

Print Friendly, PDF & Email

Το ταμπουλέ είναι λιβανέζικη σαλάτα πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, δροσερή και πολύ υγιεινή. Χρειάζεται μπόλικο μαϊντανό και αρκετή υπομονή για να τον ψιλοκόψουμε, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Γράφει η Κική Τριανταφύλλη:

«Αν θέλεις να βρεις ένα καλό σύζυγο, μάθε καλύτερα να κόβεις τον μαϊντανό σου σωστά», έλεγε η μαμά του Σάμι Ταμίμι στην έφηβη κόρη της. Δεν ξέρω αν αληθεύει η φράση με την οποία ξεκινάει η ιστορία του ταμπουλέ στην «Ιερουσαλήμ», το βιβλίο των Γιόταμ Οτολένγκι και Σάμι Ταμίμι.  Το σίγουρο πάντως είναι ότι το καλό ταμπουλέ θέλει μπόλικο και σωστά κομμένο μαϊντανό. Εβραίος ο ένας, Παλαιστίνιος ο άλλος, οι αγαπημένοι μου μάγειρες γεννήθηκαν την ίδια χρονιά (το 1968) στην ίδια πόλη. Όμως δεν έτυχε να γνωριστούν μέχρι που συναντήθηκαν τυχαία, πολλά χρόνια αργότερα, σε έναν φούρνο, μετανάστες και οι δύο στο Λονδίνο. Και έκαναν πράξη την αραβοϊσραηλινή φιλία, αφού η γνωριμία τους είχε ως αποτέλεσμα το λονδρέζικο ντελικατέσεν – εστιατόριο «Ottolenghi». Επίσης και μερικά εξαιρετικά βιβλία με συνταγές και ωραίες ιστορίες.

Για να ξαναγυρίσουμε όμως στη συγκεκριμένη σαλάτα, ο Οτολένγκι αναφέρει ότι ο μαϊντανός είναι το υλικό – κλειδί. Ένα καλό ταμπουλέ, λέει, θέλει άφθονο ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο. Προσοχή, όμως, πρέπει να κοπούν με ένα κοφτερό μαχαίρι Λίγο πλιγούρι* και καρεδάκια ντομάτας αρτυμένα με μπόλικο λεμόνι και μπαχάρι. Δική του είναι η συνταγή που σας δίνω εδώ. Με τη διαφορά ότι εμείς προσθέτουμε επίσης λίγο αγγουράκι κομμένο κι αυτό σε καρεδάκια αλλά δεν βάζουμε μπαχάρι, μόνο πιπέρι. Ίσως όμως το δοκιμάσω την επόμενη φορά μαζί με λίγο κύμινο, που αγαπώ πολύ.

 

Το πλιγούρι είναι εξίσου νόστιμο και στα γεμιστά με πλιγούρι.

Κοινοποίηση