Τζατζίκι χαμηλών λιπαρών

Print Friendly, PDF & Email

Το τζατζίκι χαμηλών λιπαρών  είναι το παραδοσιακό ελληνικό  ορεκτικό σε ελαφριά εκδοχή. Έτσι μπορούμε να το καταναλώσουμε χωρίς τύψεις. Αποφεύγουμε το στραγγιστό γιαούρτι με όλα του τα λιπαρά και επιλέγουμε στραγγιστό με 2% λιπαρά.  Επίσης χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο με μέτρο.

Το τζατζίκι είναι ένα ορεκτικό της νεότερης ελληνικής κουζίνας. Συνοδεύει τα τηγανητά κολοκυθάκια, μπαίνει μέσα στη πίτα με γύρο. Έχει τουρκική προέλευση . Το κύριο συστατικό του είναι το στραγγιστό γιαούρτι, “σακούλας” όπως συνήθως λέγεται.  Στο γιαούρτι προστίθενται τριμμένο αγγούρι, λιωμένο σκόρδο, άνηθος και λίγο ελαιόλαδο. Πέρα από την Ελλάδα και την Τουρκία το τζατζίκι είναι γνωστό στο Ιράκ, ενώ είναι συγκρίσιμο και με το αϋράν ή το ραϊτά της Ινδίας.

Το γιαούρτι είναι από τις πιο υγιεινές τροφές. Ένα κεσεδάκι γιαούρτι καλύπτει το 40% των ημερήσιων αναγκών μας σε ασβέστιο και το 11% των αναγκών μας σε κάλιο. Περιέχει επίσης πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και υδατάνθρακες. Ακόμα και άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, δέχονται καλύτερα το γιαούρτι.

Εκτός από ασβέστιο και πρωτεΐνες, το γιαούρτι περιέχει επίσης «καλά» βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου και του ανοσοποιητικού, βελτιώνουν την πέψη και προστατεύουν από την κατάθλιψη.

Χρησιμοποιούμε τζατζίκι χαμηλών λιπαρών και σαν ντιπ για λαχανικά ή σαν σως πχ. όπως στη μακαρονοσαλάτα ολικής με σως γιαουρτιού.

Κοινοποίηση

Τζατζίκι χαμηλών λιπαρώνΤζατζίκι χαμηλών λιπαρών