Τιραμισού χωρίς τύψεις

Print Friendly, PDF & Email

Μια  ελαφριά εκδοχή του κλασικού ιταλικού γλυκού, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την παραδοσιακή. Μπορούμε να σερβίρουμε αυτή την εύκολη τιραμισού σε ποτηράκια μετά από γεύμα ή σε μπουφέ.

Το τιραμισού είναι ένα γλυκό διαδεδομένο σε όλη την Ιταλία. Είναι ένα γλυκό που τρώγεται με κουτάλι έχοντας μια βάση από μπισκότα σαβαγιάρ (ή άλλα μπισκότα που τρίβονται εύκολα ) βρεγμένα με καφέ και καλύπτονται με κρέμα από μασκαρπόνε, αυγά και ζάχαρη. Σε ορισμένες παραλλαγές, η κρέμα είναι επίσης αρωματισμένη με λικέρ.

Το μασκαρπόνε είναι ένα τυρί με πάνω από 40% λιπαρά, οπότε δεν το προτιμάμε στις συνταγές μας. Για την παρασκευή  του τιραμισού, σύμφωνα με την αρχική συνταγή, χρειάζονται: μπισκότα σαβαγιάρ, κρόκοι αβγών, ζάχαρη, καφές, μασκαρπόνε και κακάο σε σκόνη. Στην αυθεντική συνταγή δεν αναφέρεται αλκοόλ και τα ασπράδια των αβγών. 

Σύγχρονες εκδοχές έχουν ως κανόνα την προσθήκη σαντιγύ και/ή ασπράδι αυγού ενωμένα με την κρέμα μασκαρπόνε, προκειμένου να γίνει πιο ελαφρύ, παχύ και αφρώδες. Επίσης περιέχουν αλκοολούχα ποτά πχ. προσθήκη Marsala. Το γλυκό συνήθως σερβίρεται κρύο, αφού έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες μες στο ψυγείο. Με τον καιρό, αντικαθιστώντας κάποια από τα συστατικά, κυρίως καφέ, προέκυψαν πολλές παραλλαγές όπως το τιραμισού με σοκολάτα, φράουλα, αμαρέτο.

Αν μας άρεσε το τιραμισού θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε και  τσιζκέικ βύσσινο.

Κοινοποίηση

τιραμισούτιραμισουτιραμισουτιραμισού