Τουρλού φούρνου

Print Friendly, PDF & Email

Το τουρλού φούρνου είναι ένα πιάτο ελαφρύ, με χαμηλά λιπαρά και πλούσιο σε φυτικές ίνες. Ιδανικό για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, αν θέλουμε το συνοδεύουμε με τυρί φέτα και μαύρο ψωμί.

Γίνεται με πατάτες και κολοκυθάκια στον φούρνο χωρίς να τηγανίσουμε τίποτα. Οι πατάτες είναι πλούσιες σε άμυλο. Από την άλλη τα κολοκυθάκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό. Ένα μέτριο κολοκυθάκι ζυγίζει περίπου 100 γρ. από τα οποία ~95% είναι νερό και αποδίδει 34 θερμίδες.

Τα κολοκυθάκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνη Α και C, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Η βιταμίνη Α, εκτός των άλλων, φροντίζει για σωστή όραση, υγιές δέρμα και καλή λειτουργία των πνευμόνων. Από την άλλη η  βιταμίνη C στηρίζει το ανοσοποιητικό και αναπνευστικό σύστημα. Είναι πλούσια σε νερό.  Οι φυτικές ίνες βοηθούν τη διαδικασία της πέψης, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Επίσης διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα και περιορίζουν τη λαιμαργία. Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό και ίνες, σε συνδυασμό με τις λίγες θερμίδες τους ανά μερίδα, δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας γρήγορα, βοηθώντας την ίδια στιγμή στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Ο βασιλικός χαρακτηρίζεται από ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, χάρη στις φαινολικές ενώσεις που περιέχει. Επίσης ανακουφίζει τα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Θεωρείται ότι διευκολύνει τη πέψη, αποτρέποντας το αίσθημα φουσκώματος και δυσφορίας.

Επίσης αν μας άρεσε το τουρλού φούρνου μπορούμε να δοκιμάσουμε και σουβλάκια λαχανικών σε μαρινάδα πιπεριάς.

Κοινοποίηση