Φασολάδα ελαφριά της Λίας

Print Friendly, PDF & Email

Το κλασικό ελληνικό πιάτο μαγειρεμένο με ποικιλία λαχανικών σε μια ελαφριά σε θερμίδες εκδοχή. 

Χρειάζεται να αφήσουμε τα φασόλια να φουσκώσουν από το προηγούμενο βράδυ. Τα βράζουμε και προσθέτουμε υλικά της επιλογής μας. Είναι σημαντικό να προστεθούν το αλάτι ή τα όξινα συστατικά, όπως λεμόνι, ξίδι ή ντομάτα, στο τέλος του χρόνου μαγειρέματος. Αν αυτά τα συστατικά προστεθούν πολύ νωρίς  τότε μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία του μαγειρέματος.

Τα καρότα και οι πιπεριές δίνουν χρώμα στη φασολάδα μας καθώς και αντιοξειδωτικά. Τα φασόλια αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών (16-33%), βιταμινών (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ), διαιτητικής ίνας (14-19%), ιδιαίτερα υδατοδιαλυτής διαιτητικής ίνας. Ακόμη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο κ.α καθώς και ελευθέρων ακόρεστων λιπαρών οξέων. Έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο και σχεδόν καθόλου χοληστερόλη. Με αποτέλεσμα, να συστήνεται σε ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν την χοληστερόλη, εφόσον βοηθάει στην μείωση της LDL. Τα φασόλια είναι μια άριστη εναλλακτική λύση με χαμηλά λιπαρά και μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζωική πρωτεΐνη. Γι’ αυτό το λόγο, αποτελούν καλή επιλογή για τους φυτοφάγους όταν γίνονται με σωστούς συνδυασμούς.

Αν δεν έχουμε χρόνο  να κάνουμε φασολάδα γιατί θέλουν μούλιασμα τα φασόλια, επιλέγουμε τα μαυρομάτικα. Μαγειρεύουμε τα μαυρομάτικα φασόλια με σπανάκι.

Κοινοποίηση

φασολάδαφασολάδαφασολάδα