Χυλοπίτες με καλοκαιρινά λαχανικά

Print Friendly, PDF & Email

Για μια ελληνική μακαρονάδα μαγειρεύουμε χυλοπίτες με σάλτσα με καλοκαιρινά λαχανικά. Χρησιμοποιούμε ελληνικές χυλοπίτες και συνοδεύουμε με τυρί φέτα αντί για κίτρινο τυρί.

Οι χυλοπίτες είναι είδος παραδοσιακού ελληνικού ζυμαρικού, που παρασκευάζεται από αλεύρι, αυγά, γάλα και αλάτι. Η ζύμη ανοίγεται σε λεπτό φύλλο, και έπειτα κόβεται σε λωρίδες. Σε κάποιες περιοχές τεμαχίζονται σε μικρά τετράγωνα. Η διαδικασία αυτή στο παρελθόν γινόταν στο χέρι. Πάντως σήμερα χρησιμοποιούνται ειδικές μηχανές. Οι χυλοπίτες απλώνονται για ορισμένες μέρες σε καθαρά σεντόνια, μακριά από σκόνες και έντομα για να στεγνώσουν και να ξεραθούν τελείως.

Οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, ειδικά σε νασουνίνη που βρίσκεται στη φλούδα τους η οποία τους δίνει και το μοβ χρώμα. Επίσης είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Φυσικά περιέχουν λίγα λιπαρά και κατά συνέπεια συνιστώνται σε όσους έχουν διαβήτη τύπου 2 ή αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Τα κολοκυθάκια είναι πηγή φολικού οξέος και φυτικών ινών. Καλύτερο είναι να τρώμε τα κολοκυθάκια, με τη φλούδα για να επωφελούμεθα όλων των θρεπτικών συστατικών τους.

Φυσικά τα αγαπημένα κολοκυθάκια δεν μπορούν να λείπουν από τα παραδοσιακά πιάτα: μπριάμ, καλοκαιρινά γεμιστά ή ακόμα και γεμιστά με κιμά και αυγολέμονο και κολοκυθοκεφτέδες (που μια χαρά ψήνονται στο φούρνο).

Κοινοποίηση