Χωριάτικη μακαρονοσαλάτα ολικής

Print Friendly, PDF & Email

Τι εννοούμε όταν λέμε χωριάτικη μακαρονοσαλάτα ολικής; Η αγαπημένη χωριάτικη σαλάτα συνδυάζεται με ζυμαρικό ολικής  άλεσης, για ένα υγιεινό ελαφρύ γεύμα.

Γιατί να προτιμήσουμε ζυμαρικά ολικής άλεσης; Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες σε κάθε οργανισμό.

Χρειαζόμαστε περίπου 30 γρ. φυτικών ινών την ημέρα αλλά δυστυχώς ο μέσος άνθρωπος δεν προσλαμβάνει πάνω από 15 γρ.

Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε ακριβώς πόσα γραμμάρια φυτικών ινών λαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Για να εξασφαλίσουμε ότι παίρνουμε την απαραίτητη ποσότητα πρέπει να:

  • Καταναλώνουμε τουλάχιστον 3 μερίδες λαχανικών και 2 μερίδες φρούτων την ημέρα.
  • Προτιμούμε τα λαχανικά με βλαστούς και ίνες όπως οι αγκινάρες και τα μπρόκολα πχ. σε σούπα, και τα φρούτα με  φλούδα, όπως τα μούρα και τα μήλα, καθώς εκεί βρίσκονται οι περισσότερες φυτικές ίνες.
  • Τρώμε όσπρια 2 φορές την εβδομάδα όπως φασολάδα.
  • Επιλέγουμε τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα φρούτα ως σνακ και τα συνδυάζουμε με το γιαούρτι ή τη βρώμη.
  • Προτιμούμε τα προϊόντα ολικής άλεσης από τα αντίστοιχα λευκά (π.χ. ψωμί, ρύζι, μακαρόνια). Κατά την επεξεργασία των δημητριακών για να παραχθεί το άσπρο αλεύρι και άσπρο ψωμί αφαιρούνται 70% των βιταμινών και μετάλλων τους.

Δοκιμάζουμε εκτός από τη χωριάτικη μακαρονοσαλάτα ολικής και την εξίσου υγειενή σαλάτα με κριθαράκι ολικής και ντρέσιγκ από πορτοκάλι.

Κοινοποίηση

Χωριάτικη μακαρονοσαλάτα ολικήςΧωριάτικη μακαρονοσαλάτα ολικήςΧωριάτικη μακαρονοσαλάτα ολικής