Ψητές μελιτζάνες με σως ταχίνι

Print Friendly, PDF & Email

Ορεκτικό ή finger food  με ψητές μελιτζάνες με σως ταχίνι. Μπορεί να συνοδεύσει μια κρύα μπύρα το καλοκαίρι.

Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι. Το σουσάμι ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με το φλοιό του (ολικής άλεσης) και έπειτα αλέθεται. Ανήκει στην κατηγορία του λίπους μαζί με το βούτυρο και το λάδι. Ωστόσο παρουσιάζει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα της κατηγορίας του. Εξαιτίας των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του, έχει χαρακτηριστεί και ως υπερτροφή. Η κατανάλωση ταχινιού στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην πρόσληψη πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Οι ψητές μελιτζάνες με σως ταχίνι είναι υγιεινές γιατί αποφεύγουμε το τηγάνισμα. Το ταχίνι προσφέρει υγιεινά λιπαρά και γεύση στο ορεκτικό αυτό. Οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, ειδικά σε νασουνίνη που βρίσκεται στη φλούδα τους η οποία τους δίνει και το μοβ χρώμα. Η νασουνίνη έχει βρεθεί ότι προστατεύει τα λιπίδια στις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων.. Η νασουνίνη εκτός από ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθάει επίσης στην αποβολή του επιπλέον σιδήρου από το σώμα.

Σερβίρουμε τις ψητές μελιτζάνες με σως ταχίνι με αράβικες πίτες ελαφρά ψημένες. Για ακόμη μια  εκδοχή ορεκτικού δοκιμάζουμε τα πιτσάκια μελιτζάνας.

Κοινοποίηση