Ψωμάκια χωρίς γλουτένη

Print Friendly, PDF & Email

Μια ακόμα συνταγή της φίλης μας Ρίκας Σίμα! Τα ψωμάκια χωρίς γλουτένη μπορούν να γίνουν με αλεύρι καλαμποκιού ή ζέας.

Τα ψωμάκια χωρίς γλουτένη  δεν μπορούν να φουσκώσουν πολύ. Παρ όλα αυτά θα δούμε ότι φουσκώνουν σχεδόν στο μισό. Αν θέλουμε περισσότερο να φουσκώσουν προσθέτουμε λίγο μέλι ακόμα. Αν θέλουμε προσθέτουμε ξηρούς καρπούς ή σπόρους αλλά αυτό «κόβει» μέρος του φουσκώματος.

Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι δανική για άτομα με κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η κατανάλωση γλουτένης από τα άτομα με κοιλιοκάκη συνεπάγεται βλάβες στο λεπτό έντερο.

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την κοιλιοκάκη και η μόνη αποτελεσματική στρατηγική για να τεθεί υπό έλεγχο είναι η υιοθέτηση μιας διατροφής που είναι απαλλαγμένη από τη γλουτένη, η οποία βέβαια δεν βρίσκεται μόνο σε ψωμιά και λοιπά αρτοποιήματα αλλά και στα ζυμαρικά, σε σούπες, σάλτσες και πολλά ακόμη προϊόντα.

Επειδή πολλά άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη έχουν επίσης διαγνωστεί και με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, η δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να συμβάλει στη μείωση όλων των αυτοάνοσων συμπτωμάτων. Το ποια διατροφή είναι ιδανική για κάθε αυτοάνοσο νόσημα είναι τελικά θέμα  προσωπικό, επομένως συνιστάται η συμβουλή και καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού.

Μπορούμε να προσθέσουμε γιαούρτι ή να αραιώσετε το μέλι σε νερό από βρασμένο ρύζι.

Αν μας αρέσει το σπιτικό ψωμί δοκιμάζουμε και σπιτικό ψωμί ολικής άλεσης.

Κοινοποίηση

psomakiapsomakia