Ελαφριά καπονάτα μελιτζάνας

Print Friendly, PDF & Email

Η καπονάτα μελιτζάνας είναι  πιάτο της  κουζίνας  της Σικελίας και φτιάχνεται με τηγανητές μελιτζάνες, σέλινο, ελιές και κάππαρη σε μια γλυκόξινη σάλτσα. Μπορούν να προστεθούν, επίσης, κουκουνάρια, καρότα, σταφίδες και πατάτες. Εμείς κάνουμε μια ελαφριά εκδοχή μελιτζάνας χωρίς να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες.

Να πούμε βέβαια ότι μάλλον η συνταγή έχει τις ρίζες της στην Καταλονία προερχόμενη απ’ την Καταλάνικη έκφραση ‘capon de gallera’ που αναφέρεται σε μια σούπα τύπου gazpacho που τρώγανε σε πλοία της εποχής. Ως συνταγή, η Καταλανή caponada πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα σε μια εκδοχή που ελάχιστη σχέση έχει με την σημερινή εκδοχή της καπονάτας.

Η καπονάτα μελιτζάνας τρώγεται κρύα ή ζεστή. Εύκολο καλοκαιρινό πιάτο, που συνδυάζει τις γεύσεις της Μεσογείου: Μελιτζάνες, ντομάτες, κάππαρη, σταφίδες, ελαιόλαδο, αρωματικά χόρτα. Μπορεί να μπει πάνω σε μπρουσκέτες ή να συνοδεύσει κοτόπουλο, ψάρι ή ζυμαρικά. Πολύ ωραίος συνδυασμός είναι μια λαχταριστή μακαρονάδα με σάλτσα καπονάτας. Φυσικά μπορεί να καταναλωθεί μόνη της, καλύτερα με σπιτικό ψωμί ολικής άλεσης.

Στη μεσογειακή κουζίνα συχνά συνδυάζονται οι μελιτζάνες με ντομάτες και άλλα λαχανικά. Στη καπονάτα μαγειρεύονται σε γλυκόξινη σάλτσα. Διαλέγουμε μελιτζάνες με ζωηρή, λαμπερή φλούδα, χωρίς αποχρωματισμούς, κοψίματα ή χτυπήματα που συνήθως υποδηλώνουν ότι η σάρκα από κάτω έχει καταστραφεί και ενδεχομένως αποσυντεθεί. Το στέλεχος και το καπάκι στην κορυφή της μελιτζάνας πρέπει επίσης να μην παρουσιάζουν αποχρωματισμό. Προτιμήστε αυτές που είναι σχετικά βαριές για το μέγεθός τους. Αποθηκεύστε τις ολόκληρες σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο για λίγες μέρες.

Αν μας αρέσουν οι μελιτζάνες δοκιμάζουμε και μελιτζάνες παπουτσάκια.

Κοινοποίηση