Ελαφριά μακαρονάδα με λαχανικά

Print Friendly, PDF & Email

Η συνταγή για ελαφριά μακαρονάδα με λαχανικά  είναι μια παραλλαγή της συνταγής pasta primavera. Primavera σημαίνει άνοιξη. Είναι μια ελαφριά συνταγή για ζυμαρικά με λαχανικά της άνοιξης σοταρισμένα σε λίγο ελαιόλαδο.

Η δικιά μας ελαφριά μακαρονάδα με λαχανικά περιέχει πιο καλοκαιρινά λαχανικά: κολοκυθάκι, ντομάτες. Έτσι έχουμε μια υγιεινή μακαρονάδα που γίνεται ακόμα πιο υγιεινή αν χρησιμοποιήσουμε ζυμαρικά ολικής. Τα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως και τα λαχανικά (ιδιαίτερα στα σκληρά μέρη τους όπως τα κοτσάνια και οι φλούδες) περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν διαλύονται όταν έρχονται σε επαφή με το νερό. Περνούν ακέραιες από το γαστρεντερικό και διευκολύνουν την ομαλή λειτουργία του, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα  ενώ μας δίνουν και την αίσθηση του κορεσμού.

Οι φυτικές ίνες είναι αν και δεν απορροφώνται από τον οργανισμό μας έχουν σημαντικά οφέλη κυρίως για την καρδιά.  Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. 

Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος κατά 30%. Βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη και προλαμβάνει την παχυσαρκία. Ενδείκνυται σε γαστρεντερικές παθήσεις ( γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση,  εκκολπωματίτιδα, δυσκοιλιότητα). Το κυριότερο βέβαια είναι ότι προλαμβάνει τον καρκίνο παχέος εντέρου.

Ακόμα και αν μαγειρέψουμε την ελαφριά μακαρονάδα με τα συνηθισμένα ζυμαρικά, η παρουσία φυτικών ινών στα λαχανικά βελτιώνει τον γλυκαιμικό δείκτη αυτού του πιάτου.

Κοινοποίηση