Φανουρόπιτα ολικής με ζάχαρη καρύδας

Print Friendly, PDF & Email

Η φανουρόπιτα είναι η παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου. Όπως όλα προσαρμόζονται στις σύγχρονες τάσεις φτιάχνουμε μια υγιεινή φανουρόπιτα ολικής με σύγχρονα  υλικά.

Οι πιστοί φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε.  Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε σίγουρα ακούσει τη μητέρα μας ή τη γιαγιά μας να λέει: «Άγιε μου Φανούριε, φανέρωσέ μου αυτό και εγώ θα σου φτιάξω μια Φανουρόπιτα» Πολλοί, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.

Τι το ιδιαίτερο έχει η φανουρόπιτα ως προς την παρασκευή της; Αρχικά, πρόκειται για ένα κέικ λαδιού το οποίο δεν περιέχει καθόλου βούτυρο και αβγά. Η λέξη πίτα προκύπτει από το γεγονός ότι το γλύκισμα αυτό δεν φουσκώνει. Δεν φουσκώνει γιατί δεν περιέχει υλικά όπως τα αβγά . Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9. Κι αυτό γιατί οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων.

Μια φανουρόπιτα ολικής με ζάχαρη καρύδας για να τηρούμε τις παραδόσεις. Την κάνουμε με το ελληνικό superfood, την μαύρη κορινθιακή σταφίδα.

Κοινοποίηση