Κέικ δίχρωμο με κραμπλ φουντουκιού

Print Friendly, PDF & Email

Με λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά από το συνηθισμένο, ετοιμάζουμε ένα κέικ δίχρωμο με κραμπλ φουντουκιού. Πάντα ένα δίχρωμο κεικ,  με γεύση βανίλια και σοκολάτα αρέσει τόσο  σε μικρούς όσο και σε μεγάλους. Το κραμπλ φουντουκιού το προσδίδει μια  ιδιαίτερη γέυση με το άρωμα του ξηρού καρπού αλλά και με την τραγανή υφή του.

Για να αυξήσουμε τη διατροφική αξία του κέικ αυτού χρησιμοποιούμε  βρώμη, καστανή ζάχαρη, αλλά  και τα πολύ ωφέλιμα φουντούκια.

Ας πούμε μερικά πράγματα για τα φουντούκια:

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης είναι πλούσια σε θερμίδες, γι’ αυτό χρειάζεται ισορροπία και μέτρο στην κατανάλωσή τους. 20 φουντούκια θα μας δώσουν 180 θερμίδες. Τα φουντούκια όμως είναι πλούσια και σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες και καλά λιπαρά. Έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία, συμβάλλοντας στη μείωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση των τιμών σακχάρου. Οπότε με μέτρο μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα διατροφής όλων.

Και κάτι για τη βρώμη:

Η βρώμη είναι η μοναδική πηγή μιας ιδιαίτερης ομάδας αντιοξειδωτικών που ονομάζονται αβενανθραμίδες. Αυτά φαίνεται ότι έχουν σημαντικά προστατευτικά αποτελέσματα έναντι των καρδιακών παθήσεων. Οι νιφάδες βρώμης παρέχουν και β-γλυκάνες που φαίνεται ότι μειώνουν τη χοληστερόλη.

Στο κέικ μας χρησιμοποιούμε ξινόγαλο για να αποφύγουμε την προσθήκη άλλων λιπαρών ουσιών. Δοκιμάζουμε και το υγιεινό κέικ πορτοκάλι με γιαούρτι και αμύγδαλα.

 

Κοινοποίηση