Κέικ με ροδάκινα και κανέλα

Print Friendly, PDF & Email

Φτιάχνουμε ένα καλοκαιρινό κέικ με ροδάκινα και κανέλα, Η ιδέα ξεκίνησε από την χειμωνιάτικη μηλόπιτα που έφτιαχναν οι μαμάδες μας. Προσπαθήσαμε να δώσουμε μια γεύση καλοκαιρινή και μυρωδάτη στο κέικ με ροδάκινα.

Τα ροδάκινα  αποκλειστικά καλοκαιρινά φρούτα, είναι δροσερά, ζουμερά και έχουν λίγες θερμίδες. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Τα ροδάκινα  μας προστατεύουν από γαστρεντερικές διαταραχές και παράλληλα βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης.

Το φρέσκο αγελαδινό βούτυρο από κρέμα γάλακτος αποτελείται κατά μέσο όρο από 82% λιπαρά. Το βούτυρο αποτελεί καλή πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D και Ε, σε ποσότητες που κυμαίνονται ανάλογα με το προϊόν. Επίσης περιέχει και πάνω από 5% βλαβερά κορεσμένα και τρανς λιπαρά ενώ περιέχει και χοληστερόλη. Μάλιστα όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες οξειδώνεται και γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία των αγγείων.

Η  μαργαρίνη, από την άλλη μεριά, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα συγκριτικά με το βούτυρο και αναλογικά μεγαλύτερη σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι ωφέλιμα για τα αγγεία και την καρδιά. Κατά τη διαδικασία παρασκευής της μαργαρίνης, όταν τα πολυακόρεστα φυτικά έλαια υφίστανται μερική υδρογόνωση  δημιουργούνται τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Στις μαργαρίνες καλής ποιότητας η υδρογόνωση χρησιμοποιείται σε μικρή κλίμακα, ώστε να αποτρέπεται η δημιουργία τρανς λιπαρών οξέων. Γι’ αυτό πρέπει να επιλέγουμε μαργαρίνες νέας τεχνολογίας και να ελέγχουμε τη διατροφική επισήμανση.