Κις Λορέν με γραβιέρα και μήλο

Κις Λορέν με γραβιέρα και μήλο

Υπάρχει κάποιος που δεν έχει ακούσει την κις Λορέν; Ετοιμάσαμε μια νόστιμη και υγιεινή εκδοχή μιας τάρτας που είναι σήμα κατατεθέν της Γαλλικής κουζίνας. Μια αλμυρή κις με μήλα! Αντικαταστήσαμε την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι, ελληνική γραβιέρα με χαμηλά λιπαρά και τραγανά μήλα Ζαγοράς.

Δυο λόγια για την κις Λορέν

Η πιο γνωστή κις στον κόσμο, είναι η κις Λορέν, που επί της ουσίας είναι μια τάρτα με κλασική γέμιση από αβγά και κρέμα γάλακτος, μπέικον και μαλακό κίτρινο τυρί.

Πρόκειται για ένα πιάτο που έφτιαχναν στην περιοχή του Lothringen, της Γερμανίας. Το 17 ο αιώνα, οι Γάλλοι πήραν τον έλεγχο της περιοχής και το όνομά της πια, άλλαξε σε Lorraine. Έτσι και η παγκοσμίως γνωστή τάρτα πήρε το όνομα της πόλης. Η λέξη Quiche, που προέρχεται από το Γερμανικό küchen (που στα Αλσατικά λέγεται kuche) και σημαίνει cake. Γνωρίζουμε επίσης, πως η κις με μπέικον ή κις Λορέν, ήταν δημοφιλής από τον 16ο αιώνα στη πόλη του Nancy, όπου μάλιστα είχε το τοπικό όνομα féouse.

Οι Αλσατοί θεωρούν πως για να είναι πετυχημένη η γέμιση πρέπει να βγει ανάλαφρη και αφράτη. Γι’ αυτό διαλέγουν καλό μπέικον που έχει καραμελώσει, ώστε το πολύ λίπος που βαραίνει τη γεύση να έχει φύγει. Επίσης χρησιμοποιούν πιο πολύ κρέμα παρά αβγά. Πρόκειται από ό,τι καταλαβαίνουμε για ένα πιάτο όχι και ιδιαίτερα υγιεινό.

Για την συνταγή χρειάζονται δύο παρασκευές: τη βάση της, που είναι μια ζύμη, (πατ μπριζέ) και τη γέμιση, που δεν παρουσιάζουν κάποια τεχνική δυσκολία.

Την κις Λορέν με γραβιέρα και μήλο την σερβίρουμε σαν πρώτο πιάτο ή σαν απλό συνοδευτικό  μαζί με ένα ποτήρι κρασί. Φυσικά μπορεί να σερβιριστεί και σαν κυρίως γεύμα με μια δροσερή σαλάτα.