Κολοκυθάκια γεμιστά με αβγολέμονο

Print Friendly, PDF & Email

Παραδοσιακό νοστιμότατο φαγητό τα γεμιστά κολοκυθάκια με ωραίο αβγολέμονο. Το κάνουμε όσο πιο ελαφρύ γίνεται, με κιμά μοσχαρίσιο και αβγολέμονο. Η δική μας εκδοχή έχει 25% λιγότερες θερμίδες από την κλασική!  Είναι ένα πιάτο που χρειάζεται χρόνο να γίνει αλλά το αποτέλεσμα αξίζει.

Ας πούμε μερικά πράγματα για τη διατροφική αξία του πιάτου:

Το ρύζι περιέχει σε ποσοστό 90% περίπου απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες και είναι ελεύθερο από γλουτένη, τη βασική πρωτεΐνη των δημητριακών. Για αυτό το λόγο μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, τη γνωστή κοιλιοκάκη.

Τα κολοκυθάκια χρησιμεύουν ως μια καλή πηγή βιταμίνης C. Ως υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C διαλύεται στα υγρά του σώματος και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, Τα κολοκυθάκια  επίσης είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη βοηθούν στην όραση. Η κατανάλωση των κολοκυθιών ενισχύει επίσης την πρόσληψη του μαγγανίου, ενός βασικού μετάλλου. Όπως η βιταμίνη C, έτσι και το μαγγάνιο προστατεύει τους ιστούς από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Το μαγγάνιο βοηθά, επίσης, το σώμα να παράγει κολλαγόνο απαραίτητο για την αποτελεσματική επούλωση των πληγών.

Αν και δεν πρέπει να καταναλώνουμε πολύ κόκκινο κρέας, η κατανάλωση με μέτρο άπαχου μοσχαρίσιου κρέατος έχει κάποια οφέλη. Η πρωτεΐνη του μοσχαριού είναι υψηλής βιολογικής αξίας, διότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Το μοσχαρίσιο κρέας  επίσης αποτελεί κύρια πηγή σιδήρου.

Με τα γεμιστά κολοκυθάκια καλύπτουμε πολλές ανάγκες του οργανισμού μας. Είναι ένα πλήρες πιάτο όπως και το κοκκινιστό μοσχάρι με μανιτάρια και καρότα.

Κοινοποίηση