Λαζάνια με τόνο και τυριά

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμο, πρωτότυπο  και ελαφρύ πιάτο τα λαζάνια με τόνο, τυριά και μανιτάρια. Συνδυάζουν τις πρωτεΐνες του τόνου και των τυριών με τις φυτικές ίνες των λαχανικών.  Για να μη στεγνώσουν τα λαζάνια απλώνουμε στην επιφάνεια φέτες μοτσαρέλας.

Αν θέλουμε όμως απλώνουμε στην επιφάνεια μια ελαφριά μπεσαμέλ με αλεύρι ολικής άλεσης.  Θα έχουμε πιο πλούσια γεύση αλλά και αρκετές θερμίδες παραπάνω.

Για όσους προσέχουν τα λιπαρά στη διατροφή τους επιλέγουμε τυριά με χαμηλά λιπαρά. Υπάρχει γραβιέρα με 14% λιπαρά, τυρί κρέμα με 30% λιγότερα λιπαρά από το συνηθισμένο και μοτσαρέλα  με 8,5%.

Οι κονσέρβες τόνου διατηρούν τα ωφέλιμα ω3 του ψαριού. Επιπλέον είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και  ασβέστιο.  Η διαδικασία παραγωγής της κονσέρβας μαλακώνει τα οστά των ψαριών που περιέχουν ασβέστιο. Τα ψάρια είναι εξαιρετικές πηγές των βιταμινών Β, που υποστηρίζουν το μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα.

Σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητα του τόνου κονσέρβας σε υδράργυρο, και άλλα τοξικά στοιχεία που συγκεντρώνονται στα ψάρια, οι μελέτες έχουν δείξει πως είναι χαμηλότερη σε σχέση με τον φρέσκο τόνο. Αυτό πιθανά συμβαίνει διότι για τις κονσέρβες χρησιμοποιούνται μικρότερα σε κιλά ψάρια. Παρ΄όλ΄αυτά, και επειδή ο τόνος παραμένει ένα μεγάλο ψάρι που κατατάσσεται ψηλά στην τροφική αλυσίδα, γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού καλό θα ήταν να μην καταναλώνουν περισσότερες από 1 κονσέρβες τόνου την εβδομάδα.

Μια αρνητική πλευρά της κονσέρβας τόνου θα λέγαμε πως είναι η αρκετά υψηλή περιεκτικότητά σε αλάτι,  οπότε πρέπει να προσέξουμε το επιπλέον αλάτι που θα προσθέσουμε στα λαζάνια με τόνο.

Κοινοποίηση

Λαζάνια με τόνο και τυριά