Μελομακάρονα ψεύτικα χωρίς ψήσιμο

Print Friendly, PDF & Email

Θέλουμε να φτιάξουμε μελομακάρονα αλλά δεν προλαβαίνουμε; Μήπως πάλι θέλουμε να ετοιμάσουμε κάτι πιο πρωτότυπο, αφού τα κλασικά θα τα ετοιμάσει η μαμά; Ετοιμάζουμε μελομακάρονα ψεύτικα! Χωρίς αλεύρι, χωρίς ψήσιμο γεμάτα όμως άρωμα Χριστουγέννων

Τα μελομακάρονα τα συναντάμε στην αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα, όπου καταναλώνονταν σαν μακαριά, δηλαδή ένα κέρασμα μετά από. την κηδεία. Αργότερα άρχισαν να τα βουτάνε σε μέλι όπου πήραν σιγά σιγά την σημερινή τους μορφή. Η λέξη προέρχεται από το «μέλι» και την «μακαριά».

Ας μιλήσουμε λίγο για τη διατροφική αξία:

Όπως όλοι οι ξηροί καρποί,  τα καρύδια περιέχουν καλά, υγιεινά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) και μας προσφέρουν πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-3. Επιπλέον, περιέχουν σίδηρο, σελήνιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Οι χουρμάδες αποτελούνται κατά 70% περίπου από φυσικά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε ίση αναλογία, γεγονός που τα κάνει πλούσια πηγή ενέργειας. Το υπόλοιπο 20% καταλαμβάνεται από πρωτεΐνες, φυτικές ίνες. Πιο συγκεκριμένα, 100γρ χουρμάδων αποδίδουν περίπου 280 kcal, ενώ μπορούν να καλύψουν τουλάχιστον το 15% των ημερήσιων αναγκών μας στα παραπάνω μέταλλα.

Οι σταφίδες είναι ένα θρεπτικό σνακ, που μας δίνει γρήγορα ενέργεια. Έχουν όμως σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες. Τα 30 γραμμάρια δίνουν περίπου 100 θερμίδες, περίπου όσες ένα μικρό σνακ. Oι σταφίδες είναι καλή πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Αν κάνατε μελομακάρονα ψεύτικα και σας περίσσεψαν χουρμάδες, μπορείτε να κάνετε και σοκολατάκια χωρίς ζάχαρη.

Κοινοποίηση

μελομακάρονα ψεύτικα