Μοσχάρι κοκκινιστό με μελιτζάνες

Print Friendly, PDF & Email

Μαγειρεύουμε μοσχάρι κοκκινιστό με μελιτζάνες, ένα πιάτο που συνδυάζει τις πρωτείνες του κόκκινου κρέατος με λαχανικά γιατί μας το ζήτησε η φίλη μας η Ζαχαρούλα.

Ο συνδυασμός λαχανικών με κρέας δίνει πάντα επιτυχημένα
αποτελέσματα. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι με την ποικιλία που έχουμε στα λαχανικά
απολαμβάνουμε  όλες τις λεγόμενες εντράδες ( η γενική ονομασία αυτών των φαγητών από
το βενετικό endrada που σημαίνει είσοδος.

Η αυθεντική εκδοχή της συνταγής, απαιτεί τηγάνισμα της μελιτζάνας (εάν βρούμε χρησιμοποιούμε την ποικιλία «τσακώνικες» που είναι γλυκές και γευστικές χωρίς

πολλά σπόρια) . Εδώ το μαγειρεύουμε ελαφριά,  αποφεύγοντας το τηγάνισμα. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τις μελιτζάνες (γιατί συρρικνώνονται με το ψήσιμο) και τις ψήνουμε στον φούρνο. ‘Οταν είναι σχεδόν έτοιμο το κοκκινιστό τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

Αν και δεν πρέπει να καταναλώνουμε πολύ κόκκινο κρέας, η κατανάλωση με μέτρο άπαχου μοσχαρίσιου κρέατος έχει κάποια οφέλη.Η πρωτεΐνη του μοσχαριού είναι υψηλής βιολογικής αξίας, διότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Αυτά τα αμινοξέα δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός και πρέπει να προσλάβει από τα τρόφιμα. Το μοσχαρίσιο κρέας αποτελεί κύρια πηγή σιδήρου.  Ο τύπος σιδήρου που έχει το μοσχάρι απορροφάται από το έντερο ευκολότερα από εκείνον των λαχανικών και των δημητριακών. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και μειωμένη άμυνα στις λοιμώξεις. Επίσης το μοσχάρι είναι πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος που περιέχεται στο μοσχάρι  χρησιμοποιείται πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό σε σχέση με τον ψευδάργυρο που υπάρχει στα φυτικά τρόφιμα. Το μοσχάρι περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, νιασίνη, Β6, ριβοφλαβίνη και κοβαλαμίνη ή αλλιώς Β12.

Αν μας άρεσε το μοσχάρι κοκκινιστό με μελιτζάνες δοκιμάζουμε και το μοσχαράκι με μανιτάρια και κρασί.

Κοινοποίηση