Ντομάτες με φέτα αλλιώς

Print Friendly, PDF & Email

Την πρωτότυπη αυτή συνταγή για ντομάτες με φέτα μας την έστειλε η φίλη του icooktoheal Αρετή Μπιλλίνη από τη Λακωνία.

Μια εύκολη συνταγή άκρως καλοκαιρινή. Την δοκίμασε σε διακοπές  και την φτιάχνει πάντα από τότε. Τη δοκιμάσαμε κι εμείς και μας ενθουσίασε. Μπορεί να συνοδεύει κρέας ή να αποτελέσει ένα μεζέ ένα βραδάκι με φίλους.

Η ντομάτα είναι πλούσια σε ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλαβερές δράσεις των ελευθέρων ριζών. Τέτοιες ουσίες είναι το λυκοπένιο, το άλφα-λιποϊκό οξύ, η χολίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Η αντιοξειδωτική ουσία της ντομάτας που «ξεχωρίζει» είναι το λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το λυκοπένιο είναι υπεύθυνο για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της ντομάτας. Μάλιστα όσο πιο κόκκινη είναι η ντομάτα, τόσο περισσότερο λυκοπένιο περιέχει.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ντομάτας και των προϊόντων της συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Παρατηρείται ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία, στην όραση και στο δέρμα. Επίσης, πολλές μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων με λυκοπένιο σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Στη συνταγή μας συνδυάζουμε τις ντομάτες με φέτα, ένα τυρί καθαρά ελληνικό και με ρίγανη και βασιλικό, μυρωδικά ελληνικά.

Δοκιμάζουμε και την καλοκαιρινή σαλάτα με καρπούζι και φέτα.

Κοινοποίηση

ντομάτες με φέτα αλλιώς