Πατάτες φούρνου τσακιστές (smashed potatoes)

Πατάτες φούρνου τσακιστές (smashed potatoes)

Smashed potatoes  ή τσακιστές  είναι baby πατατούλες που πρώτα τις βράζουμε, τις “πατάμε”  και μετά τις ψήνουμε στον φούρνο. Αυτές οι τσακιστές πατάτες γίνονται τραγανές, χωρίς περιττά λιπαρά, έτοιμες να κλέψουν την παράσταση. Κάπου ανάμεσα σε ψητές πατάτες και τραγανές τηγανητές, είναι εύκολες στην παρασκευή τους και χαμηλές σε θερμίδες. Το καλύτερο μέρος τους είναι οι τραγανές άκρες τους.

Για να κάνουμε smashed potatoes πρέπει να πατήσουμε τις βρασμένες baby  πατάτες με το σκεύος που κάνουμε πουρέ ή με τον πάτο ενός ποτηριού.

Δυο λόγια για τη θρεπτική αξία της πατάτας

Η πατάτα περιέχει σημαντικές ποσότητες σύνθετων υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες της πατάτας διασπώνται πάρα πολύ αργά σε απλές ζαχαρούχες ουσίες, που εισέρχονται στο αίμα. Μια πατάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης Βιταμίνης C.

Μια ψητή πατάτα μαζί με τη φλούδα της περιέχει περίπου 1137 μg καλίου, κάπου το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει φυσιολογικά. Περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα απ’ ότι μια μέσου μεγέθους μπανάνα.

Η θερμιδική της αξία βραστή ή ψητή είναι 90kcal περίπου τα 100γρ. Αν όμως τηγανιστεί, ρουφάει αρκετό λάδι, με αποτέλεσμα η θερμιδική της αξία να διπλασιάζεται ή να τριπλασιάζεται. Υπολογίζεται ότι μια βρασμένη πατάτα, χάνει τη μισή ποσότητα της βιταμίνης C και Β, και χάνει επίσης και το 40% του καλίου που περιείχε.