Πατάτες ογκρατέν με λίγα λιπαρά

Πατάτες ογκρατέν με λίγα λιπαρά

Print Friendly, PDF & Email

Γνωστή συνταγή οι πατάτες ογκρατέν (au gratin), με γαλλικές ρίζες.  Η δική μας συνταγή για πατάτες ογκρατέν με λίγα λιπαρά είναι χαμηλή σε θερμίδες και πολύ απλή! Oι πατάτες αυτές με την πλούσια γεύση έχουν μόνο 177 θερμίδες στη μερίδα! Χρειαζόμαστε μόνο λίγα  υλικά για να φτιάξουμε αυτές τις σπιτικές πατάτες. Μόνο γάλα αμυγδάλου, κρεμμύδι, ελαιόλαδο, λίγο αλεύρι και τυρί χαμηλών λιπαρών. Και φυσικά οι πατάτες ογκραντέν με λίγα λιπαρά είναι χαμηλές σε χοληστερόλη.

Δυο λόγια για τη θρεπτική αξία της πατάτας

Η πατάτα περιέχει σημαντικές ποσότητες σύνθετων υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες της πατάτας διασπώνται πάρα πολύ αργά σε απλές ζαχαρούχες ουσίες, που εισέρχονται στο αίμα. Μια πατάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης Βιταμίνης C.

Μια ψητή πατάτα μαζί με τη φλούδα της περιέχει περίπου 1137 μg καλίου, κάπου το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει φυσιολογικά. Περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα απ’ ότι μια μέσου μεγέθους μπανάνα.

Η θερμιδική της αξία βραστή ή ψητή είναι 90kcal περίπου τα 100γρ. Αν όμως τηγανιστεί, ρουφάει αρκετό λάδι, με αποτέλεσμα η θερμιδική της αξία να διπλασιάζεται ή να τριπλασιάζεται. Υπολογίζεται ότι μια βρασμένη πατάτα, χάνει τη μισή ποσότητα της βιταμίνης C και Β, και χάνει επίσης και το 40% του καλίου που περιείχε.

Οι πατάτες ογκρατέν με λίγα λιπαρά μπορούν να συνοδεύσουν ένα φιλέτο κοτόπουλο με ντοματίνια και μανιτάρια ή ένα  ψαρονέφρι στον φούρνο με μουστάρδα.