Πολύχρωμη σαλάτα με ωμό κουνουπίδι

Print Friendly, PDF & Email

Έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε το κουνουπίδι μαγειρεμένο,  όμως  το κουνουπίδι ωμό σαλάτα δίνει μια άλλη διάσταση στο κουνουπίδι. Πρόκειται για μια σαλάτα πολύ διαφορετική, με ιδιαίτερα προκλητικό χρώμα και μεγάλη ποικιλία σε υφές και γεύσεις.

Ας πούμε μερικά πράγματα για το κουνουπίδι.

Το κουνουπίδι κατάγεται από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ αναφορές υπάρχουν και στην Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο. Το συναντάμε σε πολλές ποικιλίες και χρώματα: άσπρο, πορτοκαλί, μωβ, πράσινο. Καταναλώνεται ψητό, βραστό, τηγανητό, στον ατμό, τουρσί αλλά και ωμό. Για να το μαγειρέψουμε αφαιρούμε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα. Είναι χαμηλό σε θερμίδες. Είναι τόσο δημοφιλές πια κυρίως λόγω της χρήσης του στην vegan κουζίνα που υπολογίζεται ότι στις Η.Π.Α μεταξύ του 2012-2016 αυξήθηκε η παραγωγή του κατά 63%.

Σε πολλά πιάτα λειτουργεί σαν υποκατάστατο ρυζιού (εάν το χτυπήσουμε στο μούλτι μας δίνει αυτήν την υφή), αλλά χρησιμοποιείται και σαν βάση, αντί ζύμης, σε αρκετές παρασκευές.

Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου. To να μαγειρεύουμε σωστά το κουνουπίδι είναι σημαντικό προκειμένου να επωφεληθούμε στο μέγιστο από αυτό. Το κουνουπίδι έχει την τάση να αναδύει μια ιδιάζουσα οσμή θείου όταν θερμαίνεται και μάλιστα, όσο πιο πολύ μαγειρεύεται, τόσο πιο έντονη είναι η οσμή αυτή. Για να την αποφύγουμε ελαττώνουμε τον χρόνο μαγειρέματος και έτσι εμποδίζουμε την απώλεια των θρεπτικών συστατικών του.

Αν μας άρεσε το κουνουπίδι ωμό σαλάτα δοκιμάζουμε και μπριζόλες κουνουπιδιού!

Κοινοποίηση

Πολύχρωμη σαλάτα με ωμό κουνουπίδιΠολύχρωμη σαλάτα με ωμό κουνουπίδι