Πολύχρωμο κριθαράκι με λαχανικά

Print Friendly, PDF & Email

Έχουμε συνηθίσει το κριθαράκι με κρέας ή κοτόπουλο. Ήρθε η ώρα να κάνουμε και ένα λαχταριστό, πολύχρωμο κριθαράκι με λαχανικά.

Αν προσέχουμε το βάρος μας δεν χρειάζεται αν αποφύγουμε τελείως τα ζυμαρικά.

Ερευνητές εξέτασαν τον ρόλο που διαδραματίζουν στο πλαίσιο μιας μεσογειακής διατροφής σε περισσότερα από 14.000 άτομα και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους το 2016 στο Nutrition & Diabetes . Διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν ζυμαρικά στα πλαίσια μιας μεσογειακή διατροφή είχαν μειωμένο κίνδυνο καταστάσεων όπως καρδιακές παθήσεις και γνωστική μείωση. Αρκεί να συνοδεύονται από σάλτσες με βάση τα λαχανικά, όπως η σάλτσα ντομάτας, και όχι κρέμα γάλακτος. Και το κυριότερο, να καταναλώνονται μαζί με λαχανικά και πρωτεΐνες για μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Πάντως πάντα μετράει το μέγεθος της μερίδας των ζυμαρικών.

Αν συνοδεύουμε το κριθαράκι με λαχανικά μπορούμε να τρώμε μικρότερη μερίδα ζυμαρικών. Κι αυτό γιατί τα λαχανικά δίνουν την αίσθηση του κορεσμού. Επίσης παρέχουν φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Υπάρχει ακόμα ένα πλεονέκτημα όταν συνδυάζουμε ζυμαρικά με λαχανικά:

Tα ζυμαρικά είναι πλούσια πηγή απλών υδατανθράκων. Για αυτό, η κατανάλωσή τους προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης στον οργανισμό, με την ανάλογη έκκριση ινσουλίνης, με αποτέλεσμα και το πάγκρεας να κουράζεται και ο οργανισμός να καλείται να αποθηκεύσει λίπος. Aπό την άλλη, τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες καθυστερούν την αφομοίωση των υδατανθράκων και έτσι σταματούν την απότομη άνοδο μεταγευματικής γλυκόζης, άρα και την αποθήκευση λίπους.

Αυτόν τον συνδυασμό τον βρίσκουμε και στα ζυμαρικά με σπανάκι και ντοματίνια.

 

Κοινοποίηση