Σαλάτα με σύκα, χαλούμι και παστέλι

Print Friendly, PDF & Email

Είναι τόσο λαχταριστή αυτή η σαλάτα με σύκα, χαλούμι και παστέλι! Η βάση της σαλάτας με σύκα είναι η ρόκα και η ντομάτα. Αυτά συμπληρώνονται με αγαπημένα Ελληνικά υλικά: τα αποξηραμένα σύκα και το παστέλι. Εναλλακτικά αντί για παστέλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μελεκούνι Ρόδου που είναι λεπτό και τραγανό.

Το σύκο, φρούτο κατεξοχήν μεσογειακό, αποτελεί σήμα κατατεθέν του Αυγούστου με αναμφισβήτητη θρεπτική αξία και θεραπευτικά οφέλη. Συνιστά αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια. Στην αρχαία Αθήνα τα σύκα θεωρούνταν τόσο πολύτιμα, ώστε υπήρχε ειδικό σώμα ανδρών -οι «συκοφάντες»- που κατήγγελλαν όσους τα έκλεβαν ή τα εξήγαν παράνομα.

Τα σύκα είναι νόστιμα φρούτα που ευδοκιμούν σε εύκρατο κλίμα . Χρειάζονται πολύ ήλιο για να παράγουν τους εύγευστους καρπούς τους. Φρέσκα είναι διαθέσιμα στο τέλος του καλοκαιριού.  Ωστόσο μπορεί κανείς να γευτεί τα σύκα αποξηραμένα για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η συκιά είναι από τα αρχαιότερα δέντρα που καλλιέργησε ο άνθρωπος (7000 π.Χ. στην Ιεριχώ). Είναι το πρώτο δέντρο που αναφέρεται στην Βίβλο, εξ ου και το φύλλο συκής των πρωτοπλάστων.  Το σύκο της Κύμης είναι αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϊόν με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης.

Το παστέλι αποτελεί την αρχαία Ελληνική έκδοση της μπάρας δημητριακών! Βασίζεται μόνο σε δύο απλά συστατικά,  το μέλι και το σουσάμι. Βέβαια πολλές συνταγές περιλαμβάνουν ζάχαρη, η οποία κάνει το παστέλι πιο σκληρό.

Επειδή μια σαλάτα με σύκα πάντα είναι καλοδεχούμενη, δοκιμάζουμε και τη σαλάτα με blue cheese, σύκα και πετιμέζι.

Κοινοποίηση