Σούπα γκασπάτσο της Αθηνάς

Print Friendly, PDF & Email

Την υπέροχη αυτή συνταγή για σούπα γκασπάτσο μας την έδωσε η αγαπημένη φίλη μας Αθηνά, που ζει στο Λονδίνο παντρεμένη με Ισπανό. Η Αθηνά έκανε και τη φωτογράφιση και μας είπε:

“Το Gazpacho ( γκαθπάτσο ) είναι η εσάνς του Ισπανικού καλοκαιριού.

Μια απλή και ταπεινή ιδέα που ξεκίνησε στους κάμπους της Ανδαλουσίας και έφτασε  σε πρωταγωνιστική θέση στα θερινά τραπέζια, από τις ηλιόλουστες πλατείες, ως τις τραπεζαρίες των πολυτελών ξενοδοχείων, ενώ παράλληλα το βρίσκεις σε κάθε σουπερμάρκετ σε χαρτονένιο λίτρο.

Ελαφρύ, ενυδατικό και υγιεινό, μπαίνει σα σφήνα εξ αριστερών στην δημοφιλή κατηγορία  των smoothies.

Eίναι πανεύκολο και ό,τι πρέπει για αυτούς τους μήνες που οι ντομάτες και τα αγγουράκια ξεχειλίζουν στα καλάθια μας.

Είναι μια υπέροχη εναλλακτική χρήση τους και όχι μόνο συγχωρεί, αλλά λατρεύει τις ώριμες ντομάτες. Kάτι σαν «Χωριάτικη στο ποτήρι» που λέει κι ο φίλος μου ο Γιάννης!

Όπως συμβαίνει με τα κλασικά πιάτα, κάθε  Ισπανίδα μαμά έχει μια συνταγή. Η δικιά μου προήλθε αφού ρώτησα πολλές Ισπανίδες μαμάδες. 

Η σούπα γκασπάτσο μπορεί να σερβιριστεί όπως είναι, σαν παχύρρευστη κρύα σούπα. Επίσης μπορούμε να το αραιώσουμε με παγωμένο νερό για να πετύχουμε την υφή που προτιμάμε. Στην Ισπανία σερβίρεται τόσο σαν σούπα σε βαθύ πιάτο/μπολ  σαν πρώτο η ελαφρύ πιάτο όσο  και στο ποτήρι, σαν δροσιστικό ποτό  η απεριτίφ . Επίσης σερβίρεται και σαν εναλλακτικά σερβιρισμένο πρώτο πιάτο! Στο ποτήρι είναι πιο πιθανό να απαιτείται αραίωμα με κρύο νερό και οπωσδήποτε πάγος. Πάγος άλλωστε προστίθεται και στην περίπτωση που σερβίρεται σε μπολ .“

Κοινοποίηση

γκασπατσογκασπατσογκασπατσο