Σουβλάκια ξιφία

Print Friendly, PDF & Email

Ετοιμάζουμε σουβλάκια ξιφία που δεν θυμίζουν σε τίποτα το κλασικό ψάρι. Τα σερβίρουμε με φρέσκια δροσερή λιβανέζικη πατατοσαλάτα με μυρωδικά.

Σύμφωνα με τις διεθνείς διατροφικές συστάσεις, τα ψάρια αποτελούν μια εξαιρετική τροφή, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Ψάρι πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Αρχικά τα ψάρια περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ισάξια με αυτή του κρέατος, με μικρότερο όμως ποσοστό κορεσμένου λίπους. Περιέχουν τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν υψηλή διατροφική  αξία. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, παρέχουν προστασία ενάντια σε καρδιαγγειακά νοσήματα και ενίσχυση της πνευματικής λειτουργίας. Επιπλέον, η ύπαρξη καλών λιπαρών στα ψάρια ενισχύει την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως A,D,E και K.

Πέρα από τα ω-3 λιπαρά, τα ψάρια αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Β, που ενισχύουν το νευρικό μας σύστημα και την υγεία του εγκεφάλου, βιταμίνης Α και D, όπου παρότι είμαστε μία χώρα με ηλιοφάνεια, έχει φανεί ότι έχουμε έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη.

Ωστόσο ο ξιφίας Μεσογείου (πιθανόν και άλλων περιοχών) είναι ένα ψάρι με επιβάρυνση σε υδράργυρο σύμφωνα με Ελληνική μελέτη.  Για το λόγο αυτό το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταναλώνουν ξιφία και συναφή ψάρια οι έγκυες γυναίκες, αυτές που σκοπεύουν να εγκυμονήσουν, καθώς και παιδιά κάτω των 16 ετών.

Εάν πάλι  κάποιοι ότι δεν προτιμούν τα σουβλάκια ξιφία δοκιμάζουμε σουβλάκια κοτόπουλο ζουμερά.

Κοινοποίηση

σουβλάκια ξιφία