Ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς και γαρίδες

Print Friendly, PDF & Email

Πρωτότυπη συνταγή από τη φίλη μας τη Λίνα τα ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς και γαρίδες.  Επιλέξαμε λιγκουίνι και φρέσκες γαρίδες για ένα πιάτο γεμάτο αρώματα. Τα ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς έχουν χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα.

Το μελάνι σουπιάς περιέχει μια σειρά από χημικές ουσίες ανάλογα με το είδος. Ωστόσο, τα κύρια συστατικά του είναι μελανίνη και βλέννα. Μπορεί επίσης να περιέχει, τυροσινάση, ντοπαμίνη και L-DOPA, καθώς και μικρές ποσότητες ελεύθερων αμινοξέων, ταυρίνη, ασπαρτικό οξύ, γλουταμινικό οξύ, αλανίνη και λυσίνη. Χρησιμοποιείται ως χρωστική τροφίμων και αρωματικό, για παράδειγμα στα ζυμαρικά έ. Το μελάνι είναι πλούσιο σε γλουταμάτη, αμινοξύ που σχετίζεται με τη μνήμη, την αντίληψη και τη μάθηση.

Οι γαρίδες και τα υπόλοιπα οστρακοειδή περιέχουν χοληστερόλη. Περιέχουν και κάποιες ποσότητες λιπαρών ωμέγα-3, υγιεινών για την καρδιά, αν και μικρότερες  από ό, τι τα ψάρια.

Τα οστρακοειδή είναι μια καλή εναλλακτική λύση αντί για το κόκκινο κρέας. Μια μερίδα 100 γρ. παρέχει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με την ίδια μερίδα 90% άπαχου μοσχαρίσιου κρέατος, αλλά με πολύ λιγότερο κορεσμένο λίπος. Ορισμένα θαλασσινά, όπως οι γαρίδες, έχουν περισσότερη χοληστερόλη από το κόκκινο κρέας, αλλά η χοληστερόλη από τις γαρίδες έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος. Τα στρείδια και τα μύδια έχουν τα περισσότερα λιπαρά ωμέγα-3, αλλά όχι τόσο πολύ όσο ο σολομός.

Δοκιμάζουμε και γαρίδες με μπρόκολο στο γουόκ.

Κοινοποίηση