Το μητρικό γάλα: Η καλύτερη τροφή

Must Try

Ας δούμε γιατί το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή!  Γράφει η Μάρκου Αναστασία Μαία, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας (IBCLC),  Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Βρεφικού Μασάζ ΙΑΙΜ 

με την ιατρική επιμέλεια του Μαιευτήρα Γυναικολόγου Βαμβακά Άγγελου.

Στις μέρες μας πολλές μανούλες επιλέγουν να θηλάσουν.  Το μητρικό γάλα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) αποτελεί τη καλύτερη διατροφική επιλογή για τα νεογέννητα. Τα οφέλη  του είναι πολλαπλά για τα ίδια αλλά και την υπόλοιπη οικογένεια.  

Τι κρύβεται όμως πίσω από τη σύσταση του μητρικού γάλακτος που το καθιστά τόσο σημαντικό και αναντικατάστατο; Ας το δούμε μαζί μερικές χρήσιμες πληροφορίες για αυτό το μοναδικό δώρο που η φύση χαρίζει απλόχερα στον άνθρωπο! 

 • Η σύσταση του μητρικού γάλακτος μεταβάλλεται διαρκώς

 

Το μητρικό γάλα έχει διαφοροποιήσεις στη σύστασή του όχι μόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας αλλά ακόμη και κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος. Κι αυτό γιατί τα λίπη αυξάνονται καθώς το βρέφος τείνει να τελειώσει το γεύμα του. Την ημέρα είναι πιο πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες (αντιμικροβιακή δράση). Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα επίπεδα λίπους αυξάνονται παράλληλα με την εμφάνισή των οπιοειδών όπως και της μελατονίνης με σκοπό τη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού στο βρέφος. Τέλος , αξίζει να αναφερθεί ότι η σύσταση του μητρικού γάλακτος μεταβάλλεται και όσο το μωρό μεγαλώνει.  Με αυτό τον τρόπο είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες του σε όλες τις φάσεις της βρεφικής του ηλικίας. 

 

 • Το μητρικό γάλα περιλαμβάνει πάνω από 19 αμινοξέα

 

Από τα αμινοξέα αυτά η  κυστεΐνη και η ταυρίνη  ανιχνεύονται κατά αποκλειστικότητα σε τόσο υψηλά ποσοστά μόνο στο ανθρώπινο γάλα σε σχέση με το γάλα οποιουδήποτε άλλου θηλαστικού. Η κυστεΐνη και η ταυρίνη συντελούν στην ανάπτυξη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (Κ.Ν.Σ.) του βρέφους

 

 • Η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε νερό είναι 87%

 

Το ποσοστό αυτό καθιστά το μητρικό γάλα επαρκές μέσο για την ενυδάτωση του βρέφους τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του, ακόμη και σε ακραία καιρικά φαινόμενα π.χ. καύσωνας. 

 

Το μητρικό γάλα: Η καλύτερη τροφή - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

 • Οι υδατάνθρακες που περιλαμβάνονται στο μητρικό γάλα έχουν πρεβιοτική δράση

 

Οι μονοσακχαρίτες , οι ολιγοσακχαριτες και οι γλυκοπρωτεΐνες που υπάρχουν στο γάλα προάγουν τον εποικισμό του βρεφικού εντέρου από  γαλακτοβάκιλλους (Lactobacillus bifidus). Αυτοί οι γαλακτοβάκιλλοι προστατεύουν από τη διείσδυση των εντεροπαθογόνων μικροοργανισμών και ενισχύουν την ανάπτυξη της υγιούς εντερικής χλωρίδας. 

 

 • Στο μητρικό γάλα υπάρχει συστατικό με αντικαρκινική δράση

 

 Το 1995 σε Σουηδική μελέτη ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στο μητρικό γάλα το συστατικό HAMLET το οποίο καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα ενώ παράλληλα δεν επηρεάζει τα υγιή. Στην πορεία της έρευνας αποκαλύφθηκε πως το έκδοχο αυτό έχει ευρεία αντικαρκινική δράση σε πάνω από 40 είδη λεμφωμάτων ή  καρκινωμάτων. 

 

 •  Το μητρικό γάλα περιέχει μέχρι και βλαστοκύτταρα! 

 

Το 2011 στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας, η Φωτεινή Χασιώτου σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Χάρτμαν, ανακάλυψε πως μέσα στο μητρικό γάλα περιλαμβάνεται πληθώρα βλαστοκυττάρων. Αυτά είναι πιθανό να μπορούν να μετατραπούν σε διαφορετικούς πληθυσμούς κυττάρων, όπως επιθηλιακά συνδετικού ιστού, ακόμη και οστών με ευεργετικά οφέλη για την υγεία του βρέφους.   

 

 • Το γάλα αλλάζει σύσταση ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του βρέφους

 

Το σάλιο του μωρού με το οποίο έρχεται σε επαφή το στήθος της γυναίκας κατά το θηλασμό είναι ο βασικός κομιστής πληροφορίας για την είσοδο οποιουδήποτε παθογόνου μικροοργανισμού στο σώμα του μωρού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα της μητέρας να αναπτύσσει ανοσοσφαιρίνες οι οποίες εκκρίνονται στο γάλα της ώστε να τις πάρει το παιδί. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μανούλες συχνά παραπονιούνται ότι το γάλα τους «έχασε το χρώμα του» και φοβούνται πως δεν είναι πλέον θρεπτικό. 

 

 • Τα λιπαρά που περιλαμβάνει το μητρικό γάλα έχουν ως κύριο στόχο την εγκεφαλική ανάπτυξη

 

   Το μητρικό γάλα περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα, δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA) και άλλα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου (Long Chain Fatty Acids –LCFA), που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς.

Το μητρικό γάλα: Η καλύτερη τροφή - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους 

 • Το μέγεθος του στήθους της γυναίκας δεν αντανακλά την ποιότητα του γάλακτος που παράγει

 

 Όλες οι γυναίκες μπορούν να δώσουν αρκετό και ποιοτικό γάλα σύμφωνα με το ερέθισμα που δίνει το ίδιο το μωρό στο στήθος. Πληροφορίες που σχετίζουν το μικρό στήθος με κακό ποιοτικά γάλα αποτελούν αστικό μύθο. 

 

 • Η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε βιταμίνη D είναι χαμηλή

 

Γι’ αυτό το λόγο η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία προτείνει χορήγηση 400IU βιταμίνης D σε όλα τα αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, ακόμη και σε χώρες με έντονη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα. 

 

 • Ο θηλασμός ενισχύει τον ψυχισμό του βρέφους

 

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η ορμόνη οξυτοκίνη (γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης) εκκρίνεται από την υπόφυση της μητέρας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την έκφραση συναισθημάτων αγάπης από τη μαμά προς το μωρό της. Αυτό μετουσιώνει  τη διαδικασία του θηλασμού πέρα από τροφή σώματος σε τροφή ψυχής. 

Ας δούμε μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για όσες μανούλες θηλάζουν και θέλουν να αυξήσουν τη παραγωγή μητρικού γάλακτος με φυσικό τρόπο. 

 

Cookies θηλασμού Το μητρικό γάλα: Η καλύτερη τροφή - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά 

Χρόνος ψησίματος: 18 λεπτά 

Ποσότητα: Περίπου 12 τεμάχια  

Συνταγή κατάλληλη για: Vegetarian , Διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά 

Συστατικά 

 • 11,5 φλιτζάνι ροδέλες ώριμης μπανάνας 
 • 2 φλιτζάνια βρώμη 
 • 1 κ.γ. κανέλα 
 • ¼ φλιτζανιού λάδι καρύδας βρώσιμο 
 • ¼ φλιτζανιού μέλι 
 • ¼ φλιτζανιού  κοπανισμένος λιναρόσπορος
 • 1/3 φλιτζανιού μαύρες σταφίδες 
 • 1 κ.γ baking powder 
 • ¾ φλιτζανιού αποξηραμένη καρύδα σε φλοίδες χωρίς προσθήκη ζάχαρης (coconut chips) 

Λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι μέχρι να αποκτήσουν λεία υφή. 

Προσθέτουμε τις μπανάνες σε ένα μέτριο μπολ και ανακατεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. 

Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για λίγη ώρα στο ψυγείο και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. 

Σε ένα φαρδύ ταψί τοποθετούμε ένα αντικολλητικό φύλλο ψησίματος. Σχηματίζουμε μπισκότα μεσαίου μεγέθους με τα χέρια μας. Φροντίζουμε το ύψος του κάθε μπισκότου να μην ξεπερνάει το ένα εκατοστό κατά πολύ. 

Ψήνουμε για 18 με 20 λεπτά στις αντιστάσεις μέχρι οι άκρες των μπισκότων να γίνουν χρυσαφί. 

Αμέσως μετά τα βγάζουμε από τον φούρνο το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσουν. 

Τα μπισκότα μας είναι έτοιμα! Διατηρούνται στο ψυγείο αεροστεγώς κλεισμένα για πέντε μέρες και στην κατάψυξη για τρεις μήνες 

 

 

 

- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -