Η νηστεία της Σαρακοστής και η υγεία μας

Must Try

 Άρχισε η νηστεία της  Σαρακοστής. Περίοδος αυτοπειθαρχίας και εγκράτειας. Αρκετοί ακολουθούμε ένα πρόγραμμα νηστείας. Και φυσικά γεννώνται ερωτήματα όπως, η νηστεία κάνει καλό στην υγεία,  στον οργανισμό μας; 

Εγκυμονεί  κινδύνους για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού;

Φυσικά όμως τίποτα από τα δύο δεν είναι απόλυτο.

  • Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών σε προϊόντα ολικής άλεσης, κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποτελεί βασικό διατροφικό πλεονέκτημα. Κι αυτό γιατί συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και προλαμβάνει την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου.
  • Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, εφοδιάζει τον οργανισμό μας με βιταμίνες, απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του, όπως η β-καροτίνη, η βιταμίνη Ε, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη C. Αυτά με την  αντιοξειδωτική τους δράση ενισχύουν  το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 
  • Με το να αποκλείουμε  από τη διατροφή μας τροφές ζωικής προέλευσης μειώνουμε την πρόσληψη κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης. Επίσης ελαχιστοποιούμε τη συσσώρευση τοξικών ουσιών.
  • Από την άλλη, η νηστεία της Σαρακοστής αν δεν είναι καλά ισορροπημένη, μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, πονοκεφάλους, ζαλάδες και απώλεια μυϊκής μάζας. 
  • Ένα πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να μας απασχολεί, είναι η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης, σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης Β12.
Κάνοντας  βέβαια τους κατάλληλους συνδυασμούς  τροφίμων για τη νηστεία της Σαρακοστής μπορούμε να το εξασφαλίσουμε την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης.

Εύκολοι και συνηθισμένοι συνδυασμοί  πρωτεΐνης, είναι τα όσπρια με το ρύζι, το  ψωμί με  το φυστικοβούτυρο, τα  δημητριακά με τους  ξηρούς καρπούς, αλλά και ψωμί με  το ταχίνι.

Η νηστεία της Σαρακοστής και η υγεία μας - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Άλλη μια πηγή άντλησης πρωτεΐνης και σιδήρου είναι τα θαλασσινά: καλαμάρια,  χταπόδι, σουπιές , γαρίδες , τα οποία όμως θα πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση  για να αποφύγουμε αύξηση της χοληστερόλης,

Η νηστεία της Σαρακοστής και η υγεία μας - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Επίσης πηγή σιδήρου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, τα όσπρια, η βρώμη, η σόγια, το σουσάμι, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα καθώς και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Για να ενισχύσουμε όμως την απορρόφηση του  σιδήρου που προέρχεται από τα  λαχανικά θα πρέπει παράλληλα με τις παραπάνω τροφές να καταναλώνουμε τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C. Τέτοιες  είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, τις φράουλες, τις  πιπεριές αλλά και τις  ντομάτες.

Πηγή ασβεστίου που είναι εξίσου απαραίτητο στον οργανισμό είναι τα αμύγδαλα και τα καρύδια, το μπρόκολο, το σπανάκι, το κινόα.

Η νηστεία της Σαρακοστής και η υγεία μας - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος, για  βιταμίνη Β12, πλούσια πηγή είναι η σπιρουλίνα, αλλά  και τα εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12 τρόφιμα, όπως δημητριακά και προϊόντα σόγιας.

Η νηστεία της Σαρακοστής και η υγεία μας - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

 

 

Πάντα όμως ισχύει το: Παν Μέτρον Άριστον. Για να κάνει καλό η νηστεία στην υγεία μας θέλει κι εκεί  προσοχή.

- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -