COVID-19 και προβιοτικά

Must Try

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί με θετική επίδραση στην υγεία και μάλιστα ειδικά αυτή την εποχή βοηθούν στη άμυνα του οργανισμού απέναντι στον κορωνοϊό. Η σχέση COVID και προβιοτικά μελετάται αυτή τη στιγμή.

Τι είναι τα προβιοτικά;

 

covid και προβιοτικάΤα προβιοτικά είναι συνήθως βακτήρια. Επίσης ορισμένοι τύποι ζυμομυκήτων μπορούν να λειτουργήσουν ως προβιοτικά. Τα προβιοτικά τρόφιμα περιλαμβάνουν το γιαούρτι, το κεφίρ και κάποια τουρσιά. Τα προβιοτικά δεν πρέπει να συγχέονται με τα πρεβιοτικά, τα οποία είναι υδατάνθρακες, κάποιες φυτικές ίνες, που βοηθούν στην τροφοδοσία των φιλικών βακτηρίων που βρίσκονται ήδη στο έντερο .

Τα προϊόντα που περιέχουν τόσο πρεβιοτικά όσο και προβιοτικά αναφέρονται ως συνβιοτικά. Τα πιο κοινά προβιοτικά βακτήρια είναι ο Lactobacillus και τα Bifidobacteria . Άλλα κοινά είδη είναι οι Saccharomyces, Streptococcus, Enterococcus, Escherichia και Bacillus .

 

 

 

COVID και προβιοτικά

Διαφορετικά προβιοτικά έχουν βρεθεί ότι αντιμετωπίζουν διαφορετικές καταστάσεις υγείας. Υπάρχουν  μελέτες ότι η βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου μέσω προβιοτικών συμπληρωμάτων και διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση και τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19. 

Ο COVID-19 είναι γνωστό ότι βλάπτει την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού μέσω μιας «καταιγίδας κυτοκινών» υπερβολικών φλεγμονωδών κυτοκινών. Αυτή πιστεύεται ότι είναι η κύρια αιτία της επιδείνωσης της υγείας, ακόμη και του θανάτου.

Επειδή η εντερική χλωρίδα έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά τις φλεγμονές, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάρρωσης από τον κορονωϊό αναστέλλοντας ή περιορίζοντας αυτήν την «καταιγίδα κυτοκινών».

Επίσης, άτομα με COVID-19 έχουν αναφέρει γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως διάρροια, ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος και απώλεια όρεξης.

covid και προβιοτικάΜερικοί ερευνητές θεωρούν ότι τα προβιοτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη του κορωνοϊού μπλοκάροντας τον υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE) όπου το παθογόνο SARS-CoV-2 εισέρχεται στο σώμα για να εισβάλει στα γαστρεντερικά κύτταρα.

Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι η συμπλήρωση προβιοτικών μπορεί να προάγει την αντιική δράση γενικά για τη βελτίωση της ανοσολογικής, πνευμονικής και αντιφλεγμονώδους απόκρισης που μπορεί να βοηθήσει στην εκκαθάριση της λοίμωξης SARS-CoV-2 .

Όλες αυτές οι υποθέσεις βρίσκονται στο θεωρητικό στάδιο. Οι ερευνητές λένε ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για την επιβεβαίωσή τους.

Μια μελέτη συνιστά προσοχή, υποδηλώνοντας ότι δεν έχουν όλα τα προβιοτικά στελέχη τα ίδια αποτελέσματα. Το ερώτημα είναι εάν τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να αλλάξουν το περιεχόμενο του μικροβιώματος του εντέρου αρκετά για την καταπολέμηση του COVID-19 .

Η έρευνα είναι προκαταρκτική και απαιτούνται πολύ περισσότερα δεδομένα και κλινικές δοκιμές. Διαβάστε και το άρθρο μας Βιταμίνες και κορωνοϊός: Πόσο μας βοηθούν;

Ασφάλεια και παρενέργειες

Τα προβιοτικά είναι γενικά καλά ανεκτά και θεωρούνται ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους.  Δοκιμάστε ένα smoothie με προβιοτικά και κόκκινα φρούτα.

Smoothie με προβιοτικά και κόκκινα φρούτα
Smoothie με προβιοτικά και κόκκινα φρούτα

Η αναζήτηση εταιρειών που ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές, όπως δοκιμές τρίτων, μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε συμπληρώματα υψηλής ποιότητας .

Παρενέργειες προβιοτικών

Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με HIV και αυτών που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή, τα προβιοτικά μπορεί να μην είναι κατάλληλα . Εάν έχετε μια ιατρική πάθηση, συμβουλευτείτε  ένα επαγγελματία υγείας πριν πάρετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα .

 Το μέλλον

Η τυποποίηση της έρευνας για τα προβιοτικά είναι πρόκληση επειδή το ανθρώπινο σώμα περιέχει ένα μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών, το οποίο ποικίλλει μεταξύ των ατόμων.

Επιπλέον, τα ίδια τα βακτηριακά στελέχη εξελίσσονται συνεχώς, όπως και η υγεία και το περιβάλλον των ανθρώπινων ξενιστών τους.

Συστάσεις

Ίσως αναρωτιέστε εάν μια συγκεκριμένη πάθηση που έχετε θα μπορούσε να ωφεληθεί από τα προβιοτικά. Εάν ναι, ίσως θελήσετε να συμβουλευτείτε τις Παγκόσμιες Κατευθυντήριες Γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας. Απαριθμεί προβιοτικά, καταστάσεις και συνιστώμενες δόσεις.

Συνιστάται πάντα προσοχή όταν παίρνετε αγωγή με προβιοτικά. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα αξιόπιστο προϊόν και λάβετε καλές συμβουλές από έναν επαγγελματία υγείας.

Βιταμίνες και κορωνοϊός: Πόσο μας βοηθούν;
Βιταμίνες και κορωνοϊός: Πόσο μας βοηθούν;
- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -