Η καλύτερη δίαιτα: τα τελευταία δεδομένα

Must Try

Συνέχεια με ρωτούν ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για αδυνάτισμα, η Dukan, η διαλειμματική νηστεία, η κετογονική διατροφή; Γράφει η Dr Φιλίτσα Σουγιουλτζόγλου, παθολόγος-διαβητολόγος..

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να ακολουθούν μια συγκεκριμένη δίαιτα. Άλλοι μπορεί να χρειάζονται τη συναισθηματική υποστήριξη. Τα προϊόντα διατροφής, τα βιβλία διατροφής και οι υπηρεσίες υγείας έχουν γίνει βιομηχανία δισεκατομμυρίων, επομένως υπάρχουν προφανώς πολλοί άνθρωποι που αναζητούν βοήθεια με τον έλεγχο του βάρους .

Πριν αρχίσετε το επόμενο πρόγραμμα διατροφής, θυμηθείτε ότι τα προγράμματα διατροφής μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους μόνο εάν καίτε περισσότερες θερμίδες από ό, τι καταναλώνετε. Κανένα συμπλήρωμα διατροφής , συσκευές άσκησης, συνδυασμοί τροφίμων ή συγκεκριμένα είδη διατροφής  ή  δίαιτα δεν θα αλλάξει αυτό το γεγονός.

WFP WHO FATS CARD

Η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που μπορεί να κάνει το άτομο που θέλει να χάσει βάρος.

Και δεν είναι η ίδια για όλους!  Η καλύτερη δίαιτα ταιριάζει στις αντιλήψεις του, στον τρόπο ζωής του και στις προτιμήσεις του. Και είναι αυτή που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μόνιμο υγιεινό τρόπο διατροφής.

Ας αναφέρουμε μερικά δημοφιλή κατά καιρούς προγράμματα διατροφής:  διαλειμματική νηστεία, κετογονική διατροφή, δίαιτα του γρήγορου μεταβολισμού, δίαιτα των μονάδων, δίαιτα με την ομάδα αίματος, τεστ δυσανεξίας, δίαιτα Atkins, υψηλές σε πρωτεΐνες δίαιτες, χαμηλές σε υδατάνθρακες, χαμηλές σε λιπαρά, δίαιτα με την ομάδα αίματος , μονοφαγίες,. Όλες αυτές οι δίαιτες έχουν τους υποστηρικτές τους και όλες ήταν επιτυχημένες για μερικούς ανθρώπους. Αλλά για να υπάρχουν τόσες πολλές δίαιτες, καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλους, δεν υπάρχει μαγική συνταγή.

Κάθε καινούργια δίαιτα έχει μια σχετική επιτυχία γιατί είναι κάτι νέο, φρέσκο και αναπτερώνει τις ελπίδες όσων προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Πώς θα διαλέξετε την καλύτερη δίαιτα για σας;

Επειδή η όρεξη, οι διατροφικές συνήθειες και οι προτιμήσεις κάποιου ποικίλλουν πολύ μεταξύ των ατόμων, προτού επιλέξετε ένα σχέδιο διατροφής, αναρωτηθείτε αν το σχέδιο ακούγεται ρεαλιστικό για εσάς. Εάν το σχέδιο περιλαμβάνει αυστηρή μέτρηση μερίδων και μέτρησης θερμίδων, είστε έτοιμοι; Εάν απαγορεύεται να τρώτε ορισμένα τρόφιμα, μήπως δεν μπορείτε να το δεχτείτε; Πιστεύετε ότι θα νιώσετε άνετα τηρώντας τις οδηγίες διατροφής; Οι απαιτήσεις της διατροφής ταιριάζουν εύκολα στο καθημερινό σας πρόγραμμα; Τέλος, λάβετε υπόψη ότι μόλις χάσετε το βάρος, μπορεί να ανακτήσετε το βάρος εάν επιστρέψετε στις προηγούμενες διατροφικές σας συνήθειες, οπότε οποιοδήποτε σχέδιο απώλειας βάρους πρέπει να είναι κάτι με το οποίο μπορείτε να ζήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Να θυμάστε ότι η πιο επιτυχημένη διαχείριση βάρους προέρχεται από διατροφικές αλλαγές και υγιεινές επιλογές διατροφής που θα μείνουν μαζί σας με την πάροδο του χρόνου, όχι από δίαιτες που σας αφήνουν να αισθάνεστε στερημένοι ή οδηγούν σε επεισόδια υπερφαγίας.

πρωινό με βρώμη
πρωινό με βρώμη
Η επιθυμία να χάσετε βάρος πρέπει να προέρχεται από σας .

Αν έχετε αμφιβολίες για το αν θα κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας ή κάνετε προσπάθεια για να ευχαριστήσετε κάποιον άλλο, είναι πιθανό να αποτύχετε. Όταν κάνετε αλλαγές, αποφασίστε τι είναι κατάλληλο για τον τρόπο ζωής σας. Το πρόγραμμα διατροφής και άσκησης του καλύτερου φίλου σας μπορεί να είναι εντελώς λάθος για σας. Το κλειδί είναι να βρείτε ένα σύστημα που να λειτουργεί στο πρόγραμμά σας, στον οργανισμό σας  και μάλιστα με διάρκεια.

Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας εάν δεν είστε τέλειοι .

Εάν κάποτε αποτύχετε στην προσπάθειά σας να μειώσετε την υπερκατανάλωση τροφής, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να αδυνατίσετε και ότι πρέπει απλά να τα παρατήσετε. Αποδεχτείτε ότι κάνατε μια κακή επιλογή, αλλά μην αφήσετε αυτήν την κακή επιλογή να επηρεάσει το υπόλοιπο πρόγραμμα διατροφής σας. Το ίδιο ισχύει και με την άσκηση. Η παράλειψη μερικών προπονήσεων δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε. Ο έλεγχος βάρους δεν συνεπάγεται τέλειες επιλογές όλη την ώρα. Μάλλον πρόκειται για την προσπάθεια να κάνετε καλές προσπάθειες πιο συχνά από τις κακές.

Μην πεινάτε .

Φροντίστε να μην πεινάτε υπερβολικά και να έχετε πάντα μερικά υγιεινά σνακ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Όταν λιμοκτονείτε, είναι πιο πιθανό όταν τελικά καθίσετε για φαγητό, να τρώτε υπερβολικά και να κάνετε κακές επιλογές φαγητού. Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά, τακτικά γεύματα. Από την άλλη μην τρώτε χωρίς να πεινάτε, απλώς και μόνο γιατί το γράφει το πρόγραμμα. Δεν χρειάζεται να τρώτε κάθε 3 ώρες, πεινάτε δεν πεινάτε!

Αποφύγετε περιστάσεις στις οποίες κάνετε κακές επιλογές φαγητού .

Ο καθένας έχει μια στιγμή που είναι πιο πιθανό να τρώμε υπερβολικά, είτε πρόκειται για τυροπιτάκια από τον φούρνο το πρωί είτε για το βράδυ μπροστά στη τηλεόραση. Προσπαθήστε να προγραμματίσετε άλλες δραστηριότητες ή περισπασμούς για εκείνες τις στιγμές ή σχεδιάστε εκ των προτέρων πώς θα τις χειριστείτε. Για παράδειγμα προτιμήστε στικς λαχανικών μπροστά στην τηλεόραση  ή πικάντικα τραγανά ρεβίθια.

Διαλέξτε άτομα που υποστηρίζουν τις προσπάθειές σας .

Ακόμη και οι καλοί φίλοι μας μπορούν εν γνώσει ή εν αγνοία τους να σαμποτάρουν προσπάθειες απώλειας βάρους. Περάστε χρόνο με εκείνους τους ανθρώπους που δεν θα σας πιέσουν να κάνετε κακές επιλογές φαγητού.

η καλύτερη δίαιτα

Δώστε ανταμοιβές (όχι όμως φαγητά) στον εαυτό σας όταν επιτύχετε ενδιάμεσους στόχους .

Για παράδειγμα, στο τέλος της πρώτης εβδομάδας υγιεινής διατροφής ή μετά την απώλεια των πρώτων 5 κιλών, αγοράστε ένα καινούργιο ρούχο ή βιβλίο.

Αν κάνετε ένα λάθος, δεν υπάρχει λόγος να το παραιτηθείτε .

Μια παρασπονδία (ή περισσότερες) δεν πρέπει να σημαίνει το τέλος της δίαιτας. Μετά το επεισόδιο υπερκατανάλωσης τροφής, συνεχίστε απλώς το σχέδιο υγιεινής διατροφής και συγχωρήστε τον εαυτό σας. Το τέλειο διάστημα που δε θα φάτε τίποτα εκτός διατροφής δεν θα έρθει ποτέ. Μια μέρα θα κάνετε το 80% του προγράμματος, μια άλλη το 40% και μια άλλη το 100%. Όλα αυτά είναι καλύτερο από το να μη κάνετε καθόλου το πρόγραμμα σας.

Γεμίστε το ντουλάπι και το ψυγείο σας με υγιεινά (μόνο) τρόφιμα.

Απαλλαγείτε από τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά, όπως τσιπς και μπισκότα. Αλλά μην ξεχάσετε να έχετε τυρί και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, φρούτα, στικς λαχανικών, αγγουράκια, ντοματίνια. Εξάλλου ούτε θέλετε τα παιδιά σας να τρώνε τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας.

Συνταγές

Μελετήστε το Διαδίκτυο ή τη συλλογή βιβλίων μαγειρικής σας και εντοπίστε μερικές συνταγές χαμηλών λιπαρών που θα θέλατε να δοκιμάσετε.

Θέστε μικρούς στόχους και εστιάστε σε αυτούς και όχι στη «μεγάλη εικόνα».

 Αποφασίστε πού θέλετε να βρίσκεστε σε μια εβδομάδα ή σε έναν μήνα αντί να εστιάσετε στο συνολικό βάρος που θέλετε να χάσετε.

wfp-who-water-card

Μην συγκρίνετε την απώλεια βάρους σας με άλλους.

Ο καθένας είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικούς ρυθμούς μεταβολισμού. Οι άνθρωποι ποικίλλουν επίσης στην ποσότητα των θερμίδων που καίνε καθημερινά ή πόση άσκηση κάνουν. Στοχεύστε σε ένα υγιές ποσοστό απώλειας βάρους και μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άτομα άλλης ηλικίας, φύλου ή τρόπου ζωής.

Αναζητήστε εστιατόρια που παρέχουν διαιτητικά μενού.

Πολλά εστιατόρια προσφέρουν διατροφικές πληροφορίες και περιεχόμενο θερμίδων στα μενού τους και είναι συχνά δυνατό να τροποποιήσετε τις επιλογές σας. Ζητήστε το πιάτο σας να μη συνοδεύεται από πατάτες αλλά από ψητά λαχανικά. Επιλέξτε μερίδα σουβλάκια παρά σάντουιτς με γύρο. Συνοδέψτε οπωσδήποτε το πιάτο σας με σαλάτα αλλά παραλείψτε τις αλοιφές. Καλύτερα μαγειρέψτε σπιτικό fast food με τις συνταγές icooktoheal!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -