5 τρόποι για να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας

Must Try

Ακούμε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ενισχύσουμε το μεταβολισμό μας, αλλά … ορισμένες μέθοδοι είναι πραγματικά αποτελεσματικές ενώ άλλες όχι. Είτε το πιστεύουμε είτε όχι, κάποια κόλπα για τον μεταβολισμό μπορεί να οδηγήσουν ακόμα σε αύξηση βάρους! Αντί να χάνουμε χρόνο με άστοχες συμβουλές, ας δούμε τι πραγματικά λειτουργεί. Προτείνουμε πέντε αποτελεσματικές στρατηγικές για να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας που μπορούμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας ζωή.

 

  1. Ξυπνάμε νωρίς

Ξεκινάμε τη μέρα μας με έναν καλό ύπνο το προηγούμενο βράδυ. Ο ύπνος επαρκούς διάρκειας και υψηλότερης ποιότητας σχετίζεται με μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσουμε βάρος με επιτυχία. Θα διασφαλίσει ότι έχουμε αρκετή ενέργεια για το πολυάσχολο πρόγραμμά μας.

5 τρόποι για να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Υποδεχόμαστε την ημέρα με ένα πρωινό stretching πριν το πρωινό. Τρώμε ένα υγιεινό πρωινό:

Σούπερ πρωινό με βρώμη και σπόρους τσία

Πρωινό με βρώμη και κόκκινα φρούτα

Δημητριακά πρωινού με βρώμη, λιναρόσπορο και σταφίδες

Αβγόφετες με γιαούρτι και φράουλες

Επιλέγουμε επίσης άνετα ρούχα με τα οποία αισθανόμαστε καλά. Ρούχα και παπούτσια που επιτρέπουν την ελευθερία κινήσεων θα μας επιτρέψουν να είμαστε δραστήριοι καθώς πολλές φορές προκύπτουν ευκαιρίες για λίγο περπάτημα παραπάνω. Και πώς να περπατήσεις αν δεν φοράς άνετα παπούτσια;

2. Μπορούμε να ενισχύουμε τον μεταβολισμό μας και στη δουλειά

Για πολλούς ανθρώπους, η εργασία καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της ημέρας. Μην υποτιμάμε τη σημασία της διατήρησης του μεταβολισμού μας σε λειτουργία, ειδικά αν ελπίζουμε να κάψουμε αρκετές θερμίδες για να χάσουμε βάρος.

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας στη δουλειά; Εάν κάνουμε καθιστική δουλειά, ο προγραμματισμός διαλειμμάτων για μίνι δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μας κάνει να σηκωθούμε από την καρέκλα μας και να κινηθούμε περισσότερο. Η τακτική κίνηση δεν βοηθά μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στην ενίσχυση της παραγωγικότητάς μας και της ικανότητάς μας να συγκεντρωνόμαστε στην εργασία που έχουμε.

20 υγιεινά σνακ που κόβουν την όρεξη|20 υγιεινά σνακ που κόβουν την όρεξη|20 υγιεινά σνακ που κόβουν την όρεξη

Για μεσημεριανό, φροντίζουμε να έχουμε ένα θρεπτικό γεύμα γεμάτο πρωτεΐνες και άλλα συστατικά όπως οι φυτικές ίνες για να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό. Προσέχουμε τις συνήθειές μας στο σνακ, παραλείποντας τις μπάρες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και τις λιχουδιές που μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε νωθρότητα. Εάν δεν πεινάμε, αντιστεκόμαστε στην επιθυμία να τσιμπήσουμε από πλήξη. Μπορούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα πέντε λεπτών περπατώντας. 

3.  Κινούμαστε περισσότερο μέσα στο σπίτι

Γνωρίζετε ότι μπορούμε να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας ενώ καθαρίζουμε το σπίτι μας;  Τροποποιoύμε τον τρόπο με τον οποίο εκτελούμε τις δουλειές του σπιτιού για να αυξήσουμε την ελαστικότητά μας και να αυξήσουμε τον καρδιακό μας ρυθμό. Ανάλογα με την προσπάθεια που καταβάλλουμε, ορισμένες δουλειές του σπιτιού μπορεί να είναι εξίσου ωφέλιμες με μια παραδοσιακή προπόνηση.

5 τρόποι για να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Οι απλές αλλαγές στο σπίτι μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να μειώσουμε την υπερκατανάλωση τροφής, ενώ ταυτόχρονα εισάγουμε περισσότερη δραστηριότητα στην καθημερινή μας ζωή. Προτιμάμε τις σκάλες, περπατάμε όσο συνομιλούμε στο τηλέφωνο ή στεκόμαστε ενώ εργαζόμαστε στον φορητό υπολογιστή μας για να αποτρέψουμε το σώμα μας από το να μένει ακίνητο για μεγάλες περιόδους. Δεν έχουμε στο σπίτι λιχουδιές που θέλουμε να αποφύγουμε πχ. μπισκότα, πατατάκια και γλυκά.

4. Τρώμε έξυπνα

Ίσως έχουμε ακούσει ότι ορισμένες τροφές μας βοηθούν να κάψουμε περισσότερες θερμίδες. Αν και αυτό είναι τεχνικά αληθές, οι «τροφές που ενισχύουν το μεταβολισμό» δεν καίνε τόσο πολύ όσο νομίζουμε.

Η διαδικασία της μάσησης, της πέψης και της αποθήκευσης της τροφής απαιτεί από το σώμα μας να κάψει θερμίδες. Οι επιστήμονες το ονομάζουν αυτό το θερμικό αποτέλεσμα της τροφής. Αποτελεί μόνο περίπου το 5% έως 10% της ημερήσιας δαπάνης θερμίδων, επομένως είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμούμε τα οφέλη του για την απώλεια βάρους. 

Τα τρόφιμα με πρωτεΐνες είναι πιο δύσκολα αφομοιώσιμα και υποστηρίζουν την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, ειδικά αν κάνουμε προπόνηση δύναμης. Το σώμα μας πρέπει επίσης να εργαστεί σκληρότερα για να μασήσει και να διασπάσει τις φυτικές ίνες. Το να αυξήσουμε το φαγητό μας είναι ένας άλλος τρόπος για να αυξήσουμε ελαφρώς τη θερμοκρασία του σώματος για να κάψουμε περισσότερες θερμίδες.

Η δημοφιλής στρατηγική του να τρώμε συχνά για να αποφύγουμε τη «κατάσταση πείνας» μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, ειδικά εάν καταλήξουμε να τρώμε περισσότερο από ό,τι χρειάζεται το σώμα μας.

Συνδυασμοί τροφών: Αυτοί είναι οι καλύτεροι|Συνδυασμοί τροφών: Αυτοί είναι οι καλύτεροι|Συνδυασμοί τροφών: Αυτοί είναι οι καλύτεροι|Συνδυασμοί τροφών: Αυτοί είναι οι καλύτεροι
Συνδυασμοί τροφών: Αυτοί είναι οι καλύτεροι

Ο συνδυασμός τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες περιορίζει την πείνα για ώρες, γεγονός που μειώνει την επιθυμία για υπερκατανάλωση τροφής. Ακούμε τις ανάγκες του σώματός μας για να διακρίνουμε τα σημάδια μεταξύ αληθινής και συναισθηματικής πείνας.

5. Άσκηση

Η άσκηση είναι αναμφισβήτητα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσουμε το μεταβολισμό μας. Ένα έντονο πρόγραμμα προπόνησης ανεβάζει στροφές τον μεταβολικό μας κινητήρα για ώρες μετά από μια συνεδρία. Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνεται η μυϊκή μας μάζα και επομένως οι ενεργειακές μας ανάγκες.

5 τρόποι για να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπουςΑκόμα κι αν τώρα αρχίζουμε, υπάρχουν πολλά οφέλη που μπορούμε να κερδίσουμε αν ασκηθούμε ως αρχάριοι. Με τον σύγχρονο καθιστικό τρόπο ζωής η άσκηση είναι απολύτως απαραίτητη για να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας. 

Η προπόνηση με αντιστάσεις και βάρη που χτίζει μυς είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας μακροπρόθεσμα. Ακόμη και οι προπονήσεις σε επίπεδο αρχαρίων ενισχύουν τη δύναμη, καίνε θερμίδες και βελτιώνουν την υγεία μας. Εάν δεν είμαστε έτοιμοι για έντονη άσκηση, δεν υπάρχει λόγος να αποφύγουμε ένα πιο χαλαρό περπάτημα.

Συμπέρασμα

Με την αύξηση του επιπέδου της καθημερινής μας δραστηριότητας μπορούμε να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας , αλλά και τη γενική υγεία και ευεξία μας. Ξεκινάμε με κίνηση περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε μέσω mini ασκήσεων είτε απλά αλλάζοντας τον τρόπο που κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού.

Επιλέγουμε τροφές που μας δίνουν σταθερή ενέργεια για να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας. Εκτός εάν μας το συνταγογραφήσει ο γιατρός μας, προσέχουμε τα συμπληρώματα που υπόσχονται ότι τονώνουν τον μεταβολισμό. Το να μάθουμε να εργαζόμαστε με το σώμα μας, αντί να το ταλαιπωρούμε, είναι το κλειδί για την ευεξία και υγεία.

- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -